BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szükség van-e újabb IMF-hitel lehívásra?

Újabb IMF-hitel lehívása nélkül is finanszírozható a magyar államháztartás.

A megállapodásra nem a piaci források kiváltásához lenne szükség, hanem a spekulatív támadások elleni védelem miatt. A hétvégén záruló tárgyalások körüli feszültségek a többi hasonló programban szereplő országhoz képest marginális ügyekből alakultak ki.

Jelenleg leginkább az államadósságban megugró külföldi devizaarány jelent fejfájást, hiszen a kitűzött 30 százalékos szint közel másfélszeresére jutottunk a válság kitörése óta. A magas arány abban is tükröződik, hogy 35,2 milliárd euróra növekedett a tartalékállomány a második negyedév végére. Márpedig nyilvánvaló, hogy békeidőben nem lesz szükség ilyen magas állományra. Ha sikerülne tető alá hozni az új IMF-megállapodást, akkor akár az esedékes hiteltörlesztésre is fel lehetne használni a devizakészlet egy részét.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.