BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb rekord a görögöknél

Soha nem látott csúcsra emelkedtek tegnap a görög államkötvények hozamai az államcsődről szóló sajtóhírek hatására. A kormány továbbra is cáfol, és külföldre szakadt milliárdosainál kalapozna.

Történelmi csúcsra szöktek fel a görög államkötvények hozamai tegnap azután, hogy a hét elején sorra jelentek meg a hírek az ország államadóssága átstrukturálásának, vagyis az államcsődnek elkerülhetetlen voltáról. A tízéves államkötvények kamatai 14,9 százalékra emelkedtek, ez a legnagyobb érték az euró görögországi bevezetése óta. Szintén rekordmagasságokba szökött a kétéves államkötvények hozama, amelyekre 22,9 százalékos kamatot kénytelen fizetni a görög állam a múlt heti 18,5 után.

„Elsősorban az adósság átstrukturálásáról szóló híresztelések hajtják felfelé a hozamokat” – világította meg a történések hátterét a Bloombergnek egy piaci elemző. Az államcsőd kilátásba helyezése ugyanis félelmet kelt a piacokon, hiszen az azt jelentené, hogy az ország nem vagy csak késve, csökkentett kamatokkal lenne képes visszafizetni adósságait a hitelezőknek. Emiatt egyre többen próbálnak szabadulni görög papírjaiktól, hogy még veszteség nélkül „kiszállhassanak a buliból”.

A spekulációk kamatfelhajtó hatása egyre növeli az adósságterhet a görög államon, amely már tavaly csődbe ment volna, ha nem kap 110 milliárd eurós hitelcsomagot az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól. A portugál mentőöv kedvezőtlen fogadtatását látva valószínűtlen, hogy az unió újabb hitelcsomagot szavazzon meg a helléneknek, így az egyetlen lehetőség feltehetőleg az adósságátstrukturálás marad. A Reuters által megkérdezett közgazdászok többsége úgy véli, erre két éven belül sor kerül, a bejelentés pedig piaci pletykák szerint már most húsvétkor megtörténhet.

A görög kormány – az EU-val összhangban – egyelőre cáfol, és jobb híján pótmegoldásokon gondolkodik. Idetartoznak az úgynevezett „diaszpórakötvények”, amelyek kibocsátását már az idei harmadik negyedévben megkezdenék az Egyesült Államokban – mondta az Imerisia nevű helyi lapnak Philipposz Szakhinidisz pénzügyminisztériumi államtitkár. A speciális kötvényekkel elsősorban a külföldön élő görög milliárdosokat céloznák meg, akik ily módon „adnának kölcsön” szülőhazájuknak.

A görög helyzet fokozódásával párhuzamosan a másik két bajba került országon is nő a nyomás. A két- és tízéves ír, valamint az ugyanilyen futamidejű portugál állampapírok hozamai szintén történelmi csúcsra kúsztak tegnap: Lisszabonnak például 9,55 százalékos hozamot kell biztosítania a tízéves kötvényekre, ez már jóval magasabb, mint a pénzügyminiszter, Teixeira dos Santos által korábban fájdalomküszöbként emlegetett hét százalék.

Az egyik legjelentősebb „adósságvásárló” mindkét ország esetében Kína: Szung Csö, a távol-keleti ország uniós nagykövete szerint országának már „több milliárd euró” értékű portugál és görög kötvénye van, és nyitott az újabb vásárlásokra.

Luxusjachtomat Görögországért!

A legtehetősebb görög származásúak egy része, akiktől elvileg támogatást remélhet a kormány, már külföldön, főleg Svájcban él. Közéjük tartozik a leggazdagabb görög, Spiro Latsis, aki a Forbes aktuális listája szerint a 219. legvagyonosabb ember a világon. A bankszektor, az olajipar és az ingatlanüzlet mellett a hajózásban, luxusutazásban vannak komoly érdekeltségei. A 2004-ben indított PrivatSea különleges élményeket ígér tagjainak a világ legfényűzőbb jachtjainak, például az Alexandernak a fedélzetén. Igaz, a görög válságot a cégei részvényárfolyamának zuhanásán keresztül Latsis is megérzi: 2008-ban még 11 milliárd dollárosra becsült vagyona 2011-re 4,8 milliárdra olvadt.

A második leggazdagabb görögnek 2,5 milliárd dolláros vagyonnal Philip Niarchos, a hajómágnás Stavros Niarchos fia számít. Utóbbi áruszállítással foglalkozó cégei mellett kivételesen gazdag műkincsgyűjteményt hagyott fiára, amely egyesek szerint a világ legértékesebb magánkezekben lévő gyűjteménye.

A „jelöltek” között található a huszonéves Athina Onassis. Az Onassis család szintén a tengeri szállításon gazdagodott meg: Aristotle Onassis a XX. század egyik legnagyobb görög hajómágnása volt.

A második leggazdagabb görögnek 2,5 milliárd dolláros vagyonnal Philip Niarchos, a hajómágnás Stavros Niarchos fia számít. Utóbbi áruszállítással foglalkozó cégei mellett kivételesen gazdag műkincsgyűjteményt hagyott fiára, amely egyesek szerint a világ legértékesebb magánkezekben lévő gyűjteménye.

A „jelöltek” között található a huszonéves Athina Onassis. Az Onassis család szintén a tengeri szállításon gazdagodott meg: Aristotle Onassis a XX. század egyik legnagyobb görög hajómágnása volt.-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.