BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb történelmi mélységet ért el az alapkamat!

Elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette a Monetáris Tanács az irányadó jegybanki alapkamatot.

Folytatta a kamatcsökkentési kurzust a Monetáris Tanács: a legfrissebb, hétfői ülésén a testület tovább csökkentette az irányadó jegybanki alapkamatot. Az új kamat így ismét minden eddiginél alacsonyabb: 5,5 %.

A testület legutóbbi, ez év február 22-i ülésén 6 százalékról 25 bázisponttal 5,75 százalékra, - akkori - rekord alacsony szintre csökkentette a jegybanki alapkamatlábat, és nem zárta ki a további kamatcsökkentés lehetőségét sem. Azt is jelezte a tanács, hogy a lazítási ciklus hamarosan véget érhet.

Simor: szoros volt a döntés

A Monetáris Tanács szoros szavazati aránnyal csökkentette 25 bázisponttal 5,50 százalékra az alapkamatot - mondta Simor András, a Magyar nemzeti Bank elnöke a hétfői tájékoztatón.

A testület előtt lévő másik javaslat 50 bázispontos kamatcsökkentés volt - tette hozzá a jegybank elnöke.

Az MNB által az ülésről közzétett rövidített jegyzőkönyv alapján a február 22-i kamatdöntés alkalmával hat monetáris tanács tag szavazott a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére, ketten 50 bázispontos lazítást javasoltak, míg egy tag az alapkamat szinten tartása mellett voksolt.

A keddig még érvényes 5,75 százalékos kamaton a kereskedelmi bankok 4.155 milliárd forintot tartottak a kéthetes jegybanki betétben, több mint ezermilliárddal nagyobb összeget, mint az év végén.

A döntés nem számított meglepetésnek, hisz az ország kockázati megítélése az elmúlt hónap során jelentősen javult – nyilatkozta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere.  A februári üléshez képest a forint erősödni tudott az euróval szemben, az állampapírhozamok a hosszabb lejáratok esetében is nagyot csökkentek és az ország kockázatot tükröző CDS felár is jelentősen mérséklődött.

A döntés összhangban van más fejlődő piaci jegybankok elmúlt hetekben hozott döntéseivel. Ma vágtak kamatot Romániában, múlt héten csökkentett kamatot az orosz és dél-afrikai jegybank, illetve az erősödő inflációs nyomás ellenére tartotta az alacsonynak mondható kamatát a brazil és török monetáris hatóság. A jegybankok a nem túl erős növekedési kilátások miatt érthető módon mindenütt fékezni próbálják a helyi devizák erősödését.

A növekedés itthon is rendkívül gyenge lábakon áll, a várakozásokat meghaladó, ma publikált februári munkanélküliség adat is jelzi, egyáltalán nem számíthatunk a hazai fogyasztás gyors felpörgésére.  Meg kell jegyezni, hogy a munkanélküliségi adat egy késleltetett változó, a gazdasági aktivitás javulását nem tükrözi azonnal. Ugyanakkor a legfrissebb ipari termelés és kiskereskedelmi adatok a hosszú recessziós időszak után már kisebb élénkülést mutatnak, tartós javulás esetén mindenképp hatással lesznek az MNB későbbi döntéseire, ez azonban egyelőre nem zárja ki a további kamatcsökkentés lehetőségét, különösen egy újabb forinterősödési hullám esetén.

Az Equilort nem szintén nem lepte meg a döntés, bár az elemző cég a gazdasági környezet változására való tekintettel ennél erősebb kamatvágást is elképzelhetőnek tartott.

A testület előtt lévő másik javaslat 50 bázispontos kamatcsökkentés volt - tette hozzá a jegybank elnöke. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.