BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cunami, észak-afrikai zavargások? Az IMF optimista

A világgazdasági növekedés többé-kevésbé a januárban előrejelzettek szerint alakul; a növekedés üteme várhatóan 4,5 százalék körül lesz az idén és jövőre is - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook) című, hétfőn kiadott dokumentumában. Magyarországra nézvést rossz hír, hogy a szervezet szerint a hazai gazdaság legfőbb célországa, Németország növekedése lelassul.

Az IMF honlapján közzétett becslések alig-alig módosultak a januárban kiadott előrejelzéshez képest, dacára a közel-keleti és észak-afrikai zavargásoknak és a Japánban bekövetkezett katasztrófának: a januári előrejelzésben a globális növekedésre kiadott 4,4 százalék most 4,5 százalék körülire módosult. A fejlett országok csoportjának gazdasága 2,5 százalékkal bővül átlagosan, a fejlődőké átlag 6,5 százalékkal - valószínűsíti az IMF, egyezően januári becslésével.

Tavaly ősszel a valutaalap még csak 4,2 százalékra becsülte a világgazdaság idei növekedési ütemét.

A kettős mélypontú recesszióval kapcsolatos félelmek nem igazolódtak, az aggodalmak fókusza jelenleg már a nyersanyagpiaci áremelkedés. Ugyanakkor a kilábalás folyamata továbbra is kiegyensúlyozatlan - mutat rá az IMF mostani kitekintése.

A fejlett országok többségében a termelés még mindig jóval a lehetőségek alatt áll, magas a munkanélküliség, egyes országokban - különösen az Egyesült Államokban - a lakóingatlan-piac továbbra is nyomott.

A feltörekvő államok gazdasága 2011-ben és 2012-ben egyaránt 6,5 százalékkal növekedhet. Az infláció az idén 6 százalék körül alakulhat, a hitelezés gyors bővülése és a tőkebeáramlás miatt pedig a túlhevülés veszélye fenyeget, ezért szigorú monetáris politikára van szükség. Némi lassulás már most is látható az IMF szerint, Kínában például, a legnagyobb feltörekvő gazdaságban a tavalyi 10,3 százalék után az idén 9,6 százalékos, jövőre 9,5 százalékos növekedés várható, Indiában pedig az idén 8,2, jövőre 7,8 százalékra valószínűsíti a növekedési ütemet az IMF. Indiára vonatkozóan januárban még az idei évre 8,4 százalékra, 2012-ben 8 százalékra várta a gazdasági növekedést.

A feltörekvők többsége számára a kihívás alapvetően különbözik a fejlett térségbeli országokétól: fő cél a túlhevülés elkerülése.

A nagy gazdasági erőközpontok közül az Egyesült Államokban az IMF most 2,4 százalékos növekedést vár az idei, és 2,6 százalékot a jövő évre. A januári előrejelzésben 2011-re még 3,0 százalék, 2012-re 2,7 százalék szerepelt.

Az euróövezetben az idén 1,6 százalékos, jövőre 1,8 százalékos bővülést feltételez most az IMF, a korábbi előrejelzésben szereplő 1,5 és 1,7 százalékokkal szemben A legnagyobb európai gazdaság, a német, gazdaságbővülése lassul az IMF szerint a tavalyi 3,6 százalékhoz képest, viszont a januári előrejelzésben szereplő 2,2 százalékos idei és 2,0 százalékos jövő évi becsléssel szemben az idei évre most már 2,5 százalékot, jövőre 2,1 százalékot valószínűsít.

A német növekedés a tavalyi 3,5 százalékról 2,5-re lassul, míg jövőre 2,1 százalékot valószínűsít az IMF. Magyarországra idén és jövőre is 2,8 százalékos növekedést prognosztizálnak. (A kifejezetten Magyarországról szóló közleményben 2,5 százalék körülire teszik az idei és a jövő évi magyar növekedést. Erről bővebben itt lehet olvasni: IMF: A Széll-terv jó, Magyarország kilátásai mégis romlanak)

Oroszországban most 4,8 és 4,5 százalékot vár 2011-re és 2012-re, januárban még csak 4,5 és 4,4 százalékot becsült.

Japánban a márciusi természeti katasztrófa és az azzal összefüggő károk illetve termeléskiesés 1,4 százalékra fogják vissza az idei, és 2,1 százalékra a jövő évi növekedést, az IMF januárban még 1,6 százalékot várt az idei évre és 1,8 százalékot 2012-re.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.