BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: 2,5 százalékkal nőhetünk idén és jövőre

Az IMF szerint a Széll Kálmán-terv üdvözlendő lépés, azonban középtávon lehet növekedés-ösztönző hatása.

A magyar gazdaság fokozatosan lábal ki a 2008-2009-es válságból – mondta Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közgazdásza az árpilis 4 és 11-e közötti vizsgálat után.

„Az export és az ipari termelés bővül, azonban a belföldi kereslet továbbra is gyengélkedik” – mondta Rosenberg. Az előrejelzésünk szerint a magyar gazdaság 2,5 százalék körül bővülhet idén és jövőre is.

A 2012. évi kilátások azonban nagyban függnek a költségvetési kiigazítási program méretétől és összetételétől, amely kezdetben nyomást gyakorol az aggregált keresletre, mielőtt a gazdasági növekedést segíti középtávon.

Úgy látjuk, hogy a 2011-es költségvetési egyenleg nagyjából összhangban van a hatóságok – a közelmúltban módosított – 2 százalékos költségvetési többletével – mondta Rosenberg. Fontos megjegyezni, hogy ez az előrejelzés igen jelentős egyszeri bevételeket tartalmaz a magán-nyugdíjpénztári eszközök átvétele matt – húzta alá.

Ezt követően jelentősen gyengül a fiskális pozíció; jelentős költségvetési erőfeszítések szükségesek, a Széll Kálmán Terven túlmutatóan is azért, hogy 2012-ben a költségvetési hiány a GDP 3 százalékához közel legyen – hangsúlyozta Rosenberg.

„A Széll Kálmán-terv üdvözlendő lépés a növekedés és a fenntarthatóság” szempontjából – mondta Rosenberg, aki kiemelte, hogy fontos részleteket még meg kell határozni a tervvel kapcsolatban. Ilyen például a helyi önkormányzatok működésének szerkezetátalakítása és az állami tulajdonban álló közlekedési vállalatok kérdése.

Annak érdekében, hogy a tervezett szociális ellátások csökkentése ne rójon aránytalanul nagy terhet a szegényekre szigorúan kell mérni a rászorultságot és nem horizontálisan kell végrehajtani a reformot – hangsúlyozta.

Fontos, hogy csökkenjen a politikai bizonytalanság, és javuljon a befektetői környezet, így gyorsan meg kell szüntetni az ágazati különadókat – mondta Rosenberg.

A fogyasztói árak az IMF szerint 4,1 százalékkal emelkednek az idén és 3,5 százalékos lesz a pénzromlás üteme 2012-ben. A munkanélküliség magasan ragad be az IMF elemzése alapján. Idén 11,5, jövőre pedig 10,9 százalék lesz a munkanélküliek aránya.

A Széll Kálmán Terv következetes végrehajtása döntő fontosságú lesz a bizalom erősítése és a piacra jutás szempontjából – vélekedett az IMF közgazdásza. A terv végrehajtása annál is inkább fontos: tekintettel a következő években esedékes szuverén adósság törlesztése miatt – magyarázta az elemző.

Rosenberg hangsúlyozta, hogy ebben az összefüggésben a kormánynak és a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) mindent meg kell tenniük, hogy biztosítsák a külső - és a költségvetési puffereket.

A jelzálogpiac működésének helyreállítását szolgáló intézkedéseket is kedvezően értékelte az IMF, különös tekintettel az árverezési moratórium tervezett feloldását. A további intézkedések kapcsán a költségvetési- és erkölcsi kockázatok minimalizálására acélszerű törekedni az IMF szerint.

Rehn is üdvözli a Széll-terv strukturális reformjait, de figyelmeztet is

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi felelőse ma üdvözölte, hogy "Magyarország új stratégiát indít az államháztartás megszilárdítására és a foglalkoztatás növelésére".

A finn biztos ezt abban a közleményben szögezte le, amelyben bejelentette, hogy a bizottság tisztviselői – szoros együttműködésben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségével – a múlt héten, április 4. és 8. között Magyarországra látogattak, hogy előkészítsék a bizottság tavaszi előrejelzését, és áttekintsék a legfrissebb fejleményeket és szakpolitikai kezdeményezéseket.

A közlemény szerint a küldöttség üdvözölte, hogy a kormány a Széll Kálmán Tervben az államháztartás fenntarthatóságának javítására irányuló strukturális intézkedéseket is bejelentett. A bizottság azt várja, hogy a kormány az Európai Uniónak április közepén benyújtandó konvergenciaprogramban további részletekkel fog szolgálni. Ennek alapján "fog elkészülni az arról szóló értékelés, hogy mindez elegendő-e a következő években a költségvetési hiánynak a GDP (bruttó hazai termék) 3 százaléka alatt tartásához" - áll a közleményben.

Rehn úgy fogalmazott: "Most azt lesz szükséges biztosítani, hogy a kiigazítási erőfeszítések kellően kiterjedtek legyenek, jelentős részükre minél hamarabb sor kerüljön, illetve konkrét intézkedések kísérjék őket, amivel a túlzott hiány fenntartható módon korrigálható lesz. Megbízom a magyar hatóságokban, hogy további kiigazító intézkedésekre is készen állnak, amennyiben ez eddig nem történt volna meg. Ezen kívül gondosan ügyelni kell rá, hogy a hazai és a nemzetközi befektetőknek egyaránt stabil és hiteles környezetet lehessen biztosítani."

A bizottság és az IMF missziója a közlemény szerint áttekintette a gazdasági helyzetet, és üdvözölte, hogy a vártnál erősebb, 1,2 százalékos tavalyi bővülés után idén várhatóan nagyjából a duplájára emelkedik a GDP növekedési üteme. "A hazai kereslet pozitívan fog hozzájárulni a növekedéshez, miközben a nettó export növekszik, a munkanélküliség pedig várhatóan csökkenni kezd. A folyó fizetési mérleg továbbra is többletet fog mutatni, bár ennek mértéke a növekedés beindulásával némileg csökkenhet. A törékeny világpiaci helyzet, valamint a Magyarország számára a következő években kihívást jelentő külső finanszírozási igény miatt fontos szerepet fog játszani az elővigyázatos fiskális politika, a stabil és hiteles befektetői környezet, illetve az óvatos adósságfinanszírozási politika" - áll a szövegben.

A küldöttség eszerint "üdvözölte a Széll Kálmán terv keretei között a kiadási oldalon bevezetni tervezett strukturális intézkedéseket, többek között a szociális és nyugdíjkiadásokra vonatkozókat, illetve az önkormányzatoknál és a közlekedési ágazatban tervezett megtakarításokat is".

"Az elkövetkező hetekben bejelentésre váró konkrét intézkedések alapján a bizottság a 2011. május 13-án napvilágra kerülő tavaszi előrejelzés keretében fogja értékelni a tervnek az idén és a következő években az államháztartási hiányra gyakorolt hatását. A tervet tovább fogják értékelni a konvergenciaprogram és a túlzotthiány-eljárás felmérése során. Figyelembe véve, hogy a múltban gyakran előfordultak kiadástúllépések a közlekedési és az önkormányzati szektorban, a küldöttség üdvözölte az e területek rendezése iránti elkötelezettséget, és hangsúlyozta a konkrét szerkezetátalakítási tervek jelentőségét" - adta értésre az uniós végrehajtó testület.

A pénzügyi szektorban és más ágazatokban tavaly bevezetett, "jelentős rendkívüli ágazati adók segíteni fognak a rövid távú költségvetési vállalások teljesítésében" - álla közleményben. A bizottság azonban "megismétli, hogy ezek az adók jelenlegi formájukban nem támogatják a befektetési klímát és a növekedést az országban".

A közlemény hozzátette még, hogy "a háztartási és a vállalati szektorban – a kilábalás ellenére – egyaránt visszafogott a hitelezés dinamikája. A bizottság kiemeli annak szükségességét, hogy a külföldi valutában eladósodottakat támogató programok korlátozott hatással legyen az államháztartásra, és üdvözli azt a bejelentést, amely szerint a magyar hatóságok ebben az ügyben konzultálni fognak a bizottsággal. Az ilyen előzetes konzultációk az uniós jog megsértésének megelőzésében is segítenek."

Rosszabb kilátások

Rontott a Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzésén a Nemzetközi Valutaalap (IMF)hétfőn nyilvánosságra hozott "Világgazdasági kilátások" című (World Economic Outlook) negyedéves kiadványában. Ezek szerint a magyar bruttó hazai termék (GDP az egy hónappal korábbi országjelentésben szereplő 3,0 százalék helyett 2,8 százalékkal bővülhet 2012-ben.

Az idei GDP az előző havi jelentésben szereplő 2,8 százalékkal azonos ütemben nő. Az idei infláció változatlanul 4,1 százalék, míg a jövő évi 3,5 százalék lehet.

A munkanélküliek aránya a frissebb kiadvány szerint idén 11,5, jövőre pedig 10,9 százalék lehet, míg korábban rendre 11,2 és 10,6 százalékot jelzett az IMF. Magyarország folyó fizetési mérlege idén GDP-arányosan 1,5 százalékos, jövőre 0,9 többletet mutathat a mostani tanulmány szerint. Az országjelentésben 2011-ben 0,1 százalékos többletet, 2012-ben 0,6 százalékos hiányt mutatott az IMF.


Az idei GDP az előző havi jelentésben szereplő 2,8 százalékkal azonos ütemben nő. Az idei infláció változatlanul 4,1 százalék, míg a jövő évi 3,5 százalék lehet.

A munkanélküliek aránya a frissebb kiadvány szerint idén 11,5, jövőre pedig 10,9 százalék lehet, míg korábban rendre 11,2 és 10,6 százalékot jelzett az IMF. Magyarország folyó fizetési mérlege idén GDP-arányosan 1,5 százalékos, jövőre 0,9 többletet mutathat a mostani tanulmány szerint. Az országjelentésben 2011-ben 0,1 százalékos többletet, 2012-ben 0,6 százalékos hiányt mutatott az IMF. Alig változik az IMF szerint az olajár Jövőre alig változik a kőolaj átlagára az ideihez képest a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint, tavalyhoz viszonyítva azonban jelentős a növekedés.

A szervezet hétfőn ismertetett Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook) címet viselő dokumentuma szerint a nyersolaj idei átlagára 107 dollár, jövőre 108 dollár lesz a tavalyi 79 dollár után.

Az IMF azzal számol, hogy a globális napi olajkereslet 89 millió hordó körüli lesz, ami nagyjából megfelel a termelés szintjének. Az OPEC napi olajtermelése átlagosan 35,7 millió hordó körül alakul. A világ vezető olajtermelője, Oroszország a világ napi olajtermelésének várhatóan több mint 10 százalékát adja, napi 10,5 millió hordót termel.

A dokumentum szerint különös aggodalmat kelt az egyes közel-keleti és észak-afrikai országokban kialakult helyzet, aminek egyik hatásaként a kőolaj ára a januári 95 dollárról március elejére 110 dollárra emelkedett, és fennáll a kockázata annak, hogy tovább nőhet. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.