BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Életjelek a hazai gazdaságból

Enyhe javulást jelez júliusra a GYIA, és már nem csak az exportőröknél érzékelhető a bővülés

Csak nagyon enyhe gyorsulásra volt képes a reálgazdaság a nyár közepén. A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) júliusban 0,25 százalékos emelkedést jelzett az előző hónaphoz képest. Ez árnyalatnyival magasabb ütem, mint ami a felülvizsgált adatok szerint júniust jellemezte, bár a májusig látható stagnáláshoz képest szignifikáns a változás. Azt látszik alátámasztani a mutató, hogy a második fél évre magasabb sebességfokozatba kapcsolhat a gazdaság, bár a kockázatok továbbra is fennállnak. Utóbbiak közül a legjelentősebb, hogy a nyugati kormányok várhatóan keresletszűkülésre kényszerülnek jövőre, de ez fokozatosan beépülhet a várakozásokba is.

Ezúttal nem kizárólag az export jelentette a növekedést, néhány belső tényező is megmozdulni látszik. A részindexek közül júliusban öt nőtt, és ugyancsak öt csökkent. Havi alapon jelentősen bővült a forgalomban lévő pénzmennyiség reálértéke, ez gyakoribb gazdasági tranzakciókra utal. A budapesti tőzsdeindex is folytatta a releváns időszakban, áprilisban a szárnyalást, de ezzel el is érte lokális csúcspontját, májusra már lejtmenetbe kapcsolt, ez a következő havi GYIA-ra lesz hatással. A nulla közeléből pozitív irányba mozdult el a rövid és hosszú lejáratú kamatok közti különbség, ez a befektetési hajlandóságnak kedvez. A két klasszikus előrejelző indikátor, az ipari termelés s a nem élelmiszerek kiskereskedelme is bővült, ezek közül is a termelés növekedése jelentette a legerősebb húzóerőt.

A reálkamat emelkedése rontott az indikátoron júliusban, igaz, még mindig negatív szinten van. Hosszú javulás után megtört a német várakozások javulása tavasz végére, így nem tudott az export szempontjából kedvező hatást kifejteni, rontotta a GYIA-t. Negatívan hatott a reálkeresetek szűkülése is, bár az idén jobbára hektikus ugrálást produkált az adat a közszférában kiosztott különjuttatások miatt. A gépjárműhitelek állománya is folytatta a zsugorodást, mára reálértéken a 2007 eleji szintre csökkent a mutató. Ismét határozott növekedésnek indult a munkakeresésre fordított átlagos időtartam, ahogy a recesszió során állásukat elveszítők jó része is egy éven túl próbál sikertelenül elhelyezkedni.

A kilátások rövid távon kedvezőek, bár nyár elején volt némi megbicsaklás a konjunktúraindexekben, már így is a válság előtti szint körül vagy a felett található valamennyi. A második fél évben bekapcsolódhat a belső kereslet is a növekedésbe, amely most érheti el a mélypontot. Kockázatot jelent a forintárfolyam ingadozása ebből a szempontból, a lakosságot óvatosságra inthetik az elmúlt hónapok nagy gyengülési hullámai, még ha jelenleg nem is ér sokkal kevesebbet a hazai fizetőeszköz, mint az év elején.

Így készül a VG és az ecostat mutatója

A gyorsulási irányadó (GYIA) egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leading indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre.Mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel az előbb említett jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti.

Ennek az a gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok több hónap elteltével látnak csak napvilágot.

Ennek az a gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok több hónap elteltével látnak csak napvilágot.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.