BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödik a derűlátás

A globális fellendüléssel kapcsolatos derűlátást erősíti meg a KPMG tanácsadó cég legfrissebb felmérése, amely szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóvállalatok világszerte tevékenységük bővülésére számítanak a következő évben. Az európai és a japán cégek azonban továbbra is meglehetősen bizonytalanok, és kontinensünkön a szolgáltatásban, a távol-keleti szigetországban pedig mindkét területen többségben vannak azok, akik elbocsátásokra készülnek az előttünk álló 12 hónapban.

A mintegy 6200 vállalatra kiterjedő felmérés tanúsága szerint az optimizmus az Egyesült Államokban a legerősebb. Ott a szolgáltatásoknál 65,6, a feldolgozóiparban pedig 54 százalék a bővülésre és a visszaesésre számító cégek arányának a különbsége. Az így számított mérleg a BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) csoportjában is határozottan a bizakodók irányába billen; a szolgáltatóvállalatoknál 51,9, a feldolgozóipariaknál pedig 54,1 százalékkal. Az unióban ugyanakkor a két vonatkozó érték csak 37,7, illetve 33,9 százalék.

Bár az erózónával ellentétben Nagy-Britannia még a harmadik negyedévben sem hagyta maga mögött a recessziót, a KPMG felmérése szerint a szigetország cégei igencsak derűlátók. A feldolgozóipari bizalom – alighanem a font gyengesége miatt – gyorsabban állt helyre, mint a többi vizsgált EU-ország bármelyikében, megközelítve az Egyesült Államokban mért optimizmust. A szolgáltatásoknál a fellendülés lassabbnak ígérkezik ugyan, de a bizalom még így is erősebb, mint Németországban vagy az EU átlagában.

Ha az uniós kilábalás nem is lesz olyan erőteljes, mint az Egyesült Államokban vagy a nagy fejlődő gazdaságokban, az Európai Központi Bank már a héten jelét adhatja a monetáris könnyítést célzó intézkedések közelgő leépítésének. Csütörtöki kamatmeghatározó ülésén még aligha változtat ugyan az egyszázalékos irányadó rátán, ám Jean-Claude Trichet, a pénzintézet elnöke megerősítheti: december végén utoljára kínálnak fel az európai bankoknak korlátlan mennyiségű, egyéves likviditást.

A monetáris ösztönzők fokozatos kivonásának megkezdésével az EKB némiképp szembemegy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ajánlásával. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója nemrég ugyanis olyan véleményt fogalmazott meg, hogy kockázatosabb az élénkítés túl korai, mint túl késői leállítása. Ezt a feltevést Lorenzo Bini Smaghi, az EKB monetáris tanácsának tagja határozottan viszszautasította. FT.com


Lengyel fellendülés

A második negyedév 1,1 százaléka után a vártnál is nagyobb mértékben, 1,7 százalékkal bővült a lengyel gazdaság a július–szeptemberi időszakban. Miután erős belső keresletének köszönhetően Lengyelország az EU-ban egyedüliként kerülte el a recessziót, elemzők szerint az eurózóna talpra állásával immár az exportőrök is kezdenek hozzájárulni a fellendüléshez. A varsói jegybank ugyanakkor változatlanul óvatosságát hangsúlyozta, jelezve, hogy sok függ a külső tényezőktől, és még mindig nagy a globális bizonytalanság. Bloomberg

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.