BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérsékelten apad a deficit

A társadalombiztosítási alapok hiánya „akadályozta meg” a költségvetést abban, hogy jelentősen javítson az államháztartás egyenlegén az előző hónapban. A nyugdíj- és egészségügyi kiadások ugyanis közel 42 milliárd forintos mínuszt jelentettek, és ehhez járult még az elkülönített állami pénzalapok 8,5 milliárdos hiánya.

Hiába keletkezett tehát közel 62 milliárd forintos pozitívum a központi költségvetésben, az államháztartás önkormányzatok nélküli egyenlege csupán 11,5 milliárdos szufficitet mutat október hónapra.

Ennek azért van jelentősége, mert a kormány azt reméli: a harmadik negyed végére a GDP 4,1 százalékát elérő államháztartási deficitet az év végére – három hónap alatt – 3,8-re sikerül leszorítani. (Ez utóbbi a pénzforgalmi hiánycél, amely az EU által favorizált eredményszemléletű elszámolás szerint 3,9 százaléknak felel meg.)

Összességében a tizedik hónap végén 4 százalékon állt ez a mutató, a fennmaradó 0,2 százaléknyi eltérés pedig 55,3 milliárd forintos lefaragást tesz szükségessé az év utolsó két hónapjában. Ezzel kapcsolatosan Katona Tamás pénzügyi államtitkár a szaktárca tegnapi tájékoztatóján közölte: novemberben még hiányt, december hónapban azonban jelentősebb többletet mutat majd a költségvetés. A Pénzügyminisztériumban egyelőre nem tartják szükségesnek a bevételi tervek módosítását, miközben a kiadásokkal kapcsolatosan Katona leszögezte: a költségvetési szervek részéről fegyelmezett gazdálkodást tapasztalnak, és ez a jelek szerint a fennmaradó néhány hétben is így lesz.

Az államtitkár közölte: az Európai Bizottság ugyan néhány tized százalékkal rosszabb egyenleget vár, ám – legalábbis a tárca megítélése szerint – ez abból adódik, hogy Brüsszelben nem vették figyelembe egyes kormányzati intézkedések hatását. Az EU-ban emellett attól tartanak, hogy az év végén mégiscsak megnőnek az állami kiadások, ám a PM szerint ennek elejét veszi a nemrég bevezetett kincstárnoki rendszer.

Ami a társasági adót illeti: ebből az adónemből 25,1 milliárd forintos bevétele származott az állami költségvetésnek az előző hónapban, ez jóval kedvezőbb az augusztusi és szeptemberi „bevételnél”. Ekkor ugyanis a viszszatérítési kötelezettség meghaladta a befolyó összeget. Az első tíz hónapban a 418 milliárdra csökkentett éves bevételi tervből 233 milliárd forint folyt be az államkasszába.

A várakozások szerint alakultak az októberi szja-, forgalmiadó- és járulékbevételek – derül ki a PM közleményéből. Áfából 1800 milliárd forintot mutat az első tíz hónap eredménye, vagyis még 330 milliárdot kell „bevasalni” a fennmaradó két hónapban a prognózis valóra váltásához. Személyi jövedelemadóból ennél valamivel több, 360,5 milliárd forint az utolsó két hónapban esedékes összeg. KR

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.