BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vizsgálják a transzferárazásokat

Az utóbbi időben bevezetett, egymástól sokszor igencsak különböző transzferárszabályok új adókockázatoknak teszik ki a multinacionális cégeket – derül ki az Ernst & Young nemrég közzétett, 49 ország adóhivatalának ellenőrzési gyakorlatát vizsgáló felméréséből. A tapasztalatok szerint Magyarországon leginkább a vállalatcsoporton belüli szolgáltatásokat és a szellemi javak átadását ellenőrzik.

A tanácsadó cég 2009-es Globális transzferár felmérése szerint az adóhatóságok jóval részletesebb transzferár-dokumentációkat várnak el a cégektől, és emelkedik a hiányosságok miatt kirótt büntetések gyakorisága és összege. Az Ernst & Young adóhatóságok ellenőrzési tapasztalatait bemutató legutóbbi, 2006-os felmérése óta több mint tíz országban vezettek be új előírásokat ezen a területen, köztük nemrégiben Kínában, Szlovákiában és Görögországban.

Magyarországon ezen a téren leginkább a vállalatcsoporton belüli szolgáltatások és a szellemi javak átadása áll az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) vizsgálatainak középpontjában, de fokozott figyelmet kapnak a pénzügyi tranzakciók és a költségátterhelési megállapodások is – közölte Szabó Dénes, az Ernst & Young transzferárazásért felelős adópartnere. A szakember hozzátette: az utóbbi két évben szinte minden ellenőrzésnél bírságolt az adóhatóság. A dokumentáció hibája esetén az APEH átlagosan félmillió forintnyi mulasztási bírságot állapít meg. A helytelen árak miatti adóhiány átlagos bírsága 40 százalék körül van.

A felmérés arra is rávilágít, hogy a globális gazdasági visszaesés közepette sok kormány határozottabban számon kéri a szabályok betartását, valamint új rendelkezéseket alkot ezen a területen is. Míg korábban a transzferár-előírások csak a legfejlettebb országokra voltak jellemzők, az utóbbi időben világszerte gyorsan terjedtek.

Ahogy a hatóságok további adóbevételeket keresnek a költségvetési hiányok fedezésére, úgy várható egyre több transzferárakat megkérdőjelező eljárás is. A felmérés szerint az adóhatóságok nagyobb erőforrást szánnak erre a jövőben. Több ország – így Ausztria, Indonézia és Szlovénia is – transzferárvizsgáló divíziók felállítását tervezi a hatékonyabb vizsgálat érdekében. Az APEH már megtette az első lépéseket. Transzferárazásra specializált ellenőröket képeztek ki, akik célvizsgálatokat folytatnak, illetve részt vesznek átfogó ellenőrzésekben is. Emiatt jelentősen megnőtt az árazással kapcsolatban feltett kérdések és a jegyzőkönyvezett megállapítások száma – mutat rá Szabó Dénes. VG

Véleménykülönbségek

Bár a legtöbb ország az OECD irányelveit követi, a helyi alkalmazások jelentősen különbözhetnek.

Mind gyakoribb, hogy két ország adóhatóságai eltérő megállapításokat tesznek az elvárt árazással kapcsolatban, ez nemzetközi kettős adóztatáshoz vezet.

Az árazással kapcsolatos vitákat csak hosszú és bonyolult eljárást követően, az adóhatóságok egyeztetése, tárgyalása után lehet megoldani.



Mind gyakoribb, hogy két ország adóhatóságai eltérő megállapításokat tesznek az elvárt árazással kapcsolatban, ez nemzetközi kettős adóztatáshoz vezet.

Az árazással kapcsolatos vitákat csak hosszú és bonyolult eljárást követően, az adóhatóságok egyeztetése, tárgyalása után lehet megoldani. Ágazatok a középpontban Az Ernst & Young 49 ország adóhivatalának ellenőrzési gyakorlatát vizsgáló felmérésében szereplő országok csaknem felénél egyes iparágakra hivatalosan vagy csupán informálisan nagyobb hangsúlyt fektetnek az adóhatóságok.

A leggyakrabban az autóipar, a fogyasztási cikkek, a pénzügyi szolgáltatások, az olaj- és gázipar, valamint a gyógyszeripar számíthat fokozott ellenőrzésre.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.