BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Clinton beszéde tovább szította a Google-tüzet Kínában

Hillary Clinton beszédében felszólította Pekinget, hogy csökkentse az internetre vonatkozó korlátozásokat. Kína visszautasította a kijelentéseket és leszögezte, hogy a megnyilvánulás árt a kétoldali kapcsolatoknak.

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön felszólította Kínát arra, hogy vizsgálja ki a Google ellen indított hacker támadásokat. Clinton emellett az emberi jogok betartására és az internet cenzúrájának enyhítésére intette a kommunista országot.

A beszéd a jelek szerint tovább növelte az Egyesült Államok és Kína közötti feszültséget. Egy állami újság "információs imperializmussal" vádolta Washingtont, a külügyminisztérium pedig egyet nem értését fejezte ki az ügyben. A tárca AP által idézett közlése szerint a miniszter állítása ellentmondanak a tényeknek és ártanak a kétoldalú kapcsolatokban.

A Kína és az Egyesült Államok közötti viszony akkor vált feszültté, amikor kínai hackerek támadást indítottak a Google és mintegy 30 más vállalat ellen. A szakértők szerint az akció kifinomultsága arra utal, hogy profi cyberbűnöző, sőt a kínai állam áll a háttérben. A Google a támadás nyomán titkosította webmail rendszerét, közölte, hogy a jövőben nem szűri Peking kérésének megfelelően a keresési találatokat és kilátásba helyezte, hogy elhagyja a kommunista országot.

Peking eddig defenzív álláspontot képviselt, sőt, hangsúlyozta, hogy a Google elleni támadás nem befolyásolja az amerikai féllel való kapcsolatát. Clinton beszéde azonban fordulatot hozott a két ország közötti kommunikáció hangvételében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.