BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Atomkatasztrófa - Visszaküldték a munkásokat a "forró" zónába

Le kellett állítani a Fukusima atomerőmű egyik reaktorának légi oltását, mert amint a hatóságok közölték, gondolni kell a pilóták egészségére is a megnövekedett sugárzás miatt.

A vészhelyzet elhárításán dolgozó szakembereket egy időre visszarendelték a túl magas sugárzás miatt. Délután azonban visszatértek a fukusimai erőmű mentesítésére kirendelt szakemberek. Az AP szerint nem tudni, pontosan mi történt ma délelőtt a létesítményben, de a hivatalos közlések szerint a radioaktív sugárzás elérte a veszélyes mértéket, ezért döntöttek úgy, hogy átmenetileg beszüntetik a vészhelyzet elhárítási munkálatokat. A televíziós közvetítéseken látható volt, ahogy két katonai helikopter az erőmű fölé emelkedik azért, hogy vizet locsoljon a reaktorra, de a műveletet végül nem hajtották végre a túl erős sugárzás miatt. Sajtóinformációk szerint az erőmű 800 dolgozójából csak mintegy 50 technikus és munkás próbálkozik a reaktorblokkok hűtésével, a japán médiumok által 50 hősnek nevezett brigádnak valószínűleg már nem sok esélye van a sugárfertőzés elkerülésére.

 

 

További 30 ezer embert telepítenek ki a fukusimai atomerőmű környékéről. Eddig húsz kilométeres körzetből már kétszázezer lakosnak kellett elhagynia lakását, házát. Gondok vannak az ideiglenes központok élelmiszer és vízellátásával, a kormányzó közleményt adott ki, hogy úton van az élelmiszer a fedél nélkül maradtaknak. Egy német szakértő szerint ugyanolyan szarkofágot kell a fukusimai atomerőmű fölé építeni, mint Csernobilban. A párizsi kormány azt ajánlja minden franciának, hogy azonnal távozzon Tokióból. A japán hatóságok már 12 ezerre becsülik a földrengés és a cunami halálos áldozatainak számát. 

Újabb - immár a negyedik - tűz ütött ki a fukusimai erőműben szerda reggel. Ezúttal a tengerparti létesítmény négyes blokkjának észak-nyugati sarkánál ütötte fel fejét a tűz, nem messze onnan, ahol harmadik tűz is kitört. A Tokyo Electric Power illetékesei szerint jelentős mennyiségű sugárzás ezúttal sem került a levegőbe. A létesítménytől 240 mérföldre lévő Tokióban ugyan a szokásos háttérsugárzás kétszeresét mérték, ám ez is messze elmarad az egészségre káros határértéktől.

Közben Fukusima prefektúra területén céziumot és jódot találtak a csapvízben, számolt be a Kyodo hírügynökség. A helyi hatóságok azt állítják, hogy a mért értékek "nincsenek hatással az egészségre", ugyanakkor a beszámolók szerint a japán lakosság egyre nagyobb kétkedéssel fogadja az optimista hatósági közleményeket. Előzőleg az atomerőmű közvetlen közelében a sugárzás 1000 mSv / óra nőtt. A szakértők szerint az ilyen magas sugárzás sugárbetegséget okozhat, ami akár néhány héten belül is halálos lehet. Szerencsére a szél egyelőre megfordult, és nem Tokió, hanem az óceán felé viszi a radioaktív szennyezést.

Gondolatok Fukusima kapcsán

Drága, de biztonságosabb atomerőműveket kell építeni. Ki kell dolgozni a radioaktív hulladékok aktív megsemmisítését a transzmutációval. Utoljára, de nem utolsó sorban nagyságrenddel nagyobb erőket kell fordítani a fúziós kutatásokra, mondta a Világtudománynak Földes B. István fizikus, az MTA doktora.

Eközben folyamatosan emelkedik a földrengés és a cunami halálos áldozatainak száma. A japán rendőrség szerint a halálesetet száma 3 676-ra nőtt, miközben 7 558 embert továbbra sem találnak. Naoto Kan miniszterelnök szerint japán nem látott ekkora katasztrófát a II. Világháború óta, a károk pedig minden bizonnyal meghaladják a Katrina-hurrikán által okozott kár értékét is. A pénteki 9,0-es erősségű földrengés és az azt követó cunami miatt több tízezren maradtak hajlék nélkül, ráadásul a fukusimai erőmű 30 kilométeres körzetéből is kiköltöztettek mindenkit, ami tovább növelte a fedél nélkül maradtak számát. Jelenleg mintegy 450 ezer ember kénytelen ideiglenes szálláson meghúznia magát, az elhelyezésüket tovább nehezíti, hogy Japán északi részén fokozatosan romlik az idő, hófúvás, jeges eső és kemény szél várható a következő napokban. Sok iskolát ideiglenes szállássá alakítottak át.

 

 

A japán tőzsde viszont megemberelte magát: 5,7 százalékkal nőtt a Nikkei azután, hogy kedden történetének egyik legnagyobb 10,6 százalékos esését könyvelhette el. Mindezt úgy, hogy a megelőző napon, hétfőn 6,2 százalékkal esett vissza.

Pakssal fenyegeti a világot a Greenpeace

 

oltását, mert amint a hatóságok közölték, gondolni kell a pilóták

egészségére is a megnövekedett sugárzás miatt.Világgazdaság Gondolatok Fukusima kapcsán Drága, de biztonságosabb atomerőműveket kell építeni. Ki kell dolgozni a radioaktív hulladékok aktív megsemmisítését a transzmutációval. Utoljára, de nem utolsó sorban nagyságrenddel nagyobb erőket kell fordítani a fúziós kutatásokra, mondta a Világtudománynak Földes B. István fizikus, az MTA doktora. Heczog a lakosság tájékoztatását tartja fontosnak Az Európai Parlament Ipari, Kutatási- és Energiaügyi Bizottsága keddi ülésén Heczog Edit szocilaista képviselő elmondta, hogy a Japán iránti szolidaritás kifejezése, valamint a gyors és hatékony segítségnyújtás mellett a legfontosabb, hogy lakosság pontos tájékoztatásával elkerüljük a pánikot Európában. Nemcsak a tagállamoknak kell tehát arra törekednie, hogy a legjobb képességeik szerint kézben tartsák a saját területükön működő atomlétesítményeik folyamatait, de a Bizottságnak és a soros elnökségnek is vannak feladatai.

A képviselő szerint ugyanis a legsürgetőbb feladat, hogy szakértők megkérdezésével a lehető leggyorsabban összeálljon a lakosságot tájékoztató szakmai anyag, amely korrekt módon elemzi a helyzetet, felvázolja a kockázatokat, és segít meghozni a döntéseket. Az EU csúcsszerveinek további feladata, hogy tárgyalásokat kezdjen a világ atomenergetikai szervezeteivel, ügynökségeivel a vészhelyzet mielőbbi megoldása érdekében.

„Hosszú távon az EU és a világ nukleáris biztonságának növelése a cél” – tette hozzá Herczog Edit, aki szerint ezt nemcsak az eddigieknél részletesebb kockázatelemzés segítheti elő, de az is, ha idejében meg tudjuk akadályozni a hasonló vészhelyzeteket követő politikai „láncreakciót”.

Újabb 30 ezer embert telepítenek ki Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! -->
[enews_gallery id='190196']

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.