BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Isten kezében a japánok" - Már 13 ezer az áldozatok száma

Günter Öettinger, az EU energiaügyi biztosa azt mondta, hogy órákon belül katasztrófa következhet be Japánban. A japán császár példa nélküli beszédben szólt a japán lakossághoz.

Gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné vált a helyzet, most már Isten kezében vannak a japánok – mondta Günter Öettinger. Nem konkrét információ birtokában mondom ezt – jelentette ki Öettinger, azonban a piacok így is jelentő esést mutattak a hírre. A piacok kitartottak a mai nap folyamán, nem látszott jelentős esés Európában, a kommentár után 1,5-2 százalékos esésbe váltottak az indexek.

„Nincs pánik, azonban Tokió a világ egyik legnagyobb metropolisza 35 millió lakossal” – mondta Öettinger az Európai Parlamentben. A hűtés nem működik a reaktorban, így elvesztettük a kontrollt – nyilatkozta Öettinger.

Az energiaügyi biztos azt is kiemelte, hogy stressz-tesztnek fogják alávetni az Európai Unió 143 atomerőművét a következő hónapokban.

Jukija Amano, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IEA) vezetője szerint ez nem a megfelelő idő a pánikkeltésre. "Nem most kell azt mondani, hogy a történések nincsenek az irányitásunk alatt, amikor a fukusimában dolgozók életük kockáztatásával próbálják helyreállítani a reaktorok biztonságos működését."

A Paksi Atomerőmű biztonságosan üzemel
 
 
A fukushimai atomerőműben történt események következményeit az európai és a magyar hatóságok folyamatosan elemzik. Az eddig begyűjtött adatokból egyértelműen megállapítható, hogy Magyarországot és az Európai Unió más tagállamait nem érintik közvetlenül a környezeti katasztrófa következtében kialakult helyzet hatásai. Fellegi Tamás, az EU soros elnökségét adó Magyarország energiaügyekért felelős minisztereként 2011. március 21-ére összehívta az energiaügyi miniszterek tanácsának rendkívüli ülését.
 
A kormány számára az atomenergia magyarországi alkalmazása kapcsán a legfontosabb szempont a magyar lakosság egészségének, életének és vagyonának biztonsága. A Paksi Atomerőmű a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelel. Már az 1990-es években végrehajtotta azokat az intézkedéseket, amelyek következtében rendeződött a baleseti hidrogén eltávolítás problémája, megnövelték a blokkok földrengésállóságát, valamint megoldották a biztonsági rendszerek – ezen belül a blokkok hűtését vészhelyzetben biztosító dieselgenerátorok – fizikai elkülönítését.
 
Magyarország egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy a nukleáris biztonság ügyében egységes európai megközelítésre van szükség.  A kidolgozás fontos eleme egy magas szintű szakértői csoport által a jövőben elvégzendő stressz-teszt lefolytatása. Ennek célja a meglévő atomerőművi blokkok biztonsági vizsgálata lesz. Tartalmáról a japán helyzetet elemző  szakértői csoportok döntenek majd. A kijelölt időpontban a Paksi Atomerőműben is elvégzik a stressz-teszt vizsgálatot a közeljövőben. A nemzetközi szakértői csoportok folyamatosan elemzik azt is, hogy a fukushimai atomerőmű kiesésének milyen gazdasági hatásai lesznek, milyen energiaárak és ennek következtében milyen növekedési kilátások várhatóak a közeljövőben.

Az USA és Svájc evakuál

Az Egyesült Államok és Svájc felszólítatta polgárait, hogy azonnal hagyják el a Fukusima-i reaktor 80 kilométeres körzetét. Franciaország és Svájc repülőgépeket indít, hogy evakuálja polgárait.

A japán császár drámai hangvételű tévébeszédben szólt néphez: "Ne adjátok fel a reményt!" - mondta a világ legrégebben uralkodó dinasztiájának feje, a 77 éves Akihito császár, aki részvétét fejezte ki a tragédia áldozatainak és reményét, hogy a fukusimai atomerőműben a szakemberek képesek lesznek a probléma elhárítására.

A császár csak háború vagy egészen rendkívüli helyzet esetén szólal meg a nyilvánosság előtt. A CNN szerint japán császár még soha nem beszélt a nyilvánossághoz egy hasonló válság idején.

Akihito beszédében azt mondta: teljes szívével reméli, hogy az emberek kéz a kézben túljutnak ezeken a nehéz napokon. A császár arról is beszélt, hogy az egész nemzet mindent megtesz, hogy megmentse a szenvedőket. Akihito mélyen aggódik a fukusimai atomerőműben kialakult helyzet miatt, a helyzet szerinte is kritikus, és olyan sokan segítenek, hogy reméli, a helyzet nem rosszabbodik tovább.

Közben a hatóságok bejelentették, hogy a március 9-ei földrengés, és az azt követő cunami következtében eddig 13 ezren vesztették életüket, vagy tűntek el a szigetországban.

A földrengéstől legsúlyosabban érintett Miyagi és Fukusima tartományokban ráadásként eddig több tízezer embert kellett kitelepíteni az atomerőműben bekövetkezett katasztrofális üzemzavar miatt.

Atomkatasztrófa - Visszaküldték a munkásokat a "forró" zónába

Míg a tokiói tőzsdéről tegnap és tegnapelőtt mintegy 620 milliárd dollár "párolgott" el, addig a börze a mai napot 5,7 százalékos pluszban zárta.

Urai a helyzetnek

"Mind a négy reaktor esetében urai vagyunk a helyzetnek", jelentette ki Ito Tecuo budapesti japán nagykövet. Az erőműben eddig két robbanás történt, de a reaktormagot védő belső burok mindkét esetben érintetlen maradt, csak a másodlagos védőburok sérült meg. (MTI)

Rendkívüli találkozó az EU-ban Rendkívüli találkozót tartanak hétfőn az európai uniós tagországok energiaügyi miniszterei, erősítette meg az EU magyar elnöksége Brüsszelben. Ezen a Japánban történt földrengés és az azt követő nukleáris problémák következményei mellett megvitatják az észak-afrikai helyzet új fejleményeit is az uniós energiapolitika szempontjából. (MTI) -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.