BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pokorni Magyar Bálint útján?

A vállalatok tényleges költségvállalásával megvalósuló, német mintájú duális szakképzés magyarországi bevezetését szorgalmazta Pokorni Zoltán, az MTI-nek nyilatkozva.

A szakpolitikus a bevezetés alapfeltételének nevezte a megerősített közismereti alapképzést is, aminek egyik reálisabb megvalósítási lehetősége a 4+5 osztályos iskolaszerkezet.

Az alapképzés megerősítésénél mérlegelendő egy kilencosztályos alapiskola gondolata, a magyar viszonyok között, a kistelepülések nagy száma miatt a legreálisabb egy 4+5 osztályos iskolaszerkezet, mondta Pokorni Zoltán az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke a Magyar Tudományos Akadémián rendezendő csütörtöki tanácskozás előtt.

Hangsúlyozta: az alapozó oktatás egészét kell stabilabbá, "nyugodtabbá" tenni, hogy több egyéni fejlesztésre, ismétlésre, gyakorlásra, a tudás alkalmazására, a készségek, kompetenciák elmélyítésére, több nevelési feladat megvalósítására legyen idő. Hozzátette: nem arra kellene módot adni, hogy újabb és újabb tudományágak és tantárgyak jelenjenek meg az általános iskolákban, hanem arra, hogy az ismereteket maradandóbban lehessen elsajátítani.

A 4+5 éves képzés után léphetnének tovább aztán a diákok gimnáziumba, szakközépiskolába, a 2+2 éves szakképzésbe, illetve a duális szakképzésbe. Az előrehozott, hároméves redukált szakképzésbe azonban csak azokat szabad beiskolázni, akik esetében más lehetőség nincs, akik különben kilépnének az iskolarendszerből – mondta. Németországban nem nyolc, hanem kilenc évig, s összességében több mint 30 százalékkal magasabb időkeretben alapozzák a közismereti tudást.

A közismereti tudásra szánt idő megnövelése és az új tantárgyak bevezetésének mérséklése egyébként a liberális oktatási kormányzat elképzelése volt, ami ellen az MSZP-SZDSZ koalíció idején erőteljesen tiltakozott a Fidesz oktatási kabinetje. Pokorninak az új tantárgyakkal kapcsolatos megjegyzése azért is érdekes, mert a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokban éppen most emelkedik kettőről háromra a kötelezően tanulandó idegen nyelvek száma – legalábbis ez olvasható ki a közoktatási törvény koncepciójából.

A Széll Kálmán terv szerint egyébként 18 helyett 15 évre mérséklik a tankötelezettséget, ez Vekerdy Tamás gyermekpszichológus szerint katasztrófa. A szakértő szerint ez "nemzeti katasztrófa", hiszen a legtöbben tizennégy évesen fejezik be az általános iskolát, márpedig ilyen végzettséggel ma sehol a világon nem lehet elhelyezkedni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.