BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint zuhanásának okai - tehetetlen a piac

A tegnapi mérsékeltebb forintgyengülést ma reggel, majd délelőtt újabb követte, amelynek nyomán a jegyzések 274 közelébe emelkedtek. Egy svájci frankért 191,18, míg egy dollárért megközelítőleg 210 forintot kértek ma délután a bankközi devizapiacon.

Tegnap délután, bár a meghatározó piacok közül többen zárva tartottak, ez csak mérsékelni tudta a kiújuló pesszimista hangulatot. A forint jegyzése a hét elején 268 körül indult, majd 270 forint körül mozgott a kurzus. Míg a múlt hét közepén, a görögök miatti piaci feszültség tetőfokán 272,50 forint körül is járt az euró jegyzése.

Némileg emelkedtek ugyan a hét kezdetekor a tengeren túli tőzsdék, ám a piac, ennek ellenére, továbbra is óvatos. Nem oszlik a bizonytalanság a görögökkel kapcsolatban, miközben olyan pletykák is szárnyra kaptak, amelyek szerint Spanyolország számára is mentőcsomag készül. Sokan úgy tartják, a vasárnap bejelentett görög segély nem lesz elég, még akad jó néhány veszélyforrás. Köztük talán a legnagyobb az, hogy félő, a problémák nem állnak meg Görögország határainál. Bár született valamiféle megoldás, az uniós tagállam adósságválságával kapcsolatos kockázatok továbbra is fennállnak, s a görög megszorítások végrehajtása is nehézkesnek ígérkezik a fokozott társadalmi ellenállás miatt.

Friss devizapiaci árfolyamok és tőzsdei adatok itt találhatók

A spanyol veszély és az a német vélemény, amely szerint 2012-ig biztosan nagyobb tőkeigénye lesz a görög gazdaságnak a megítélt 110 milliárd eurós hitelcsomagnál, ezen a héten is bizonytalanságban tarthatja a piacokat. Mindezt csak fokozták a Kínából, a feldolgozó iparról érkező negatív hírek - fejtette ki kérdésünkre a K&H Bank elemzési igazgatója. Barcza György szerint a piac tehetetlenségénél fogva sodródik, amely megmagyarázhatja az újabb forintgyengülést.  

A bizonytalanságot a régiós tőzsdék is megérezték, s bár a nyitás után egyik-másik tudott némi növekedést produkákni, dél körül már szinte mindegyik mínuszba fordult. A BUX nem sokkal 12 után mínusz 1,2 százalékon állt, amellyel az egyik leggyengébben szerepelt a régióban. (A spanyol tőzsde egyébként, igaz, a régión kívül, de 3 százalék körüli csökkenést produkált.)

A blue chipek is zuhannak, az OTP a 7 ezer forintos határ alá csúszott.

Többek szerint ugyanakkor a spanyolországi segélycsomag híre közel sem olyan megalapozott, mint ahogyan arra a piacok reagáltak, hiszen kedvező hírek is érkeznek a dél-európai állammal kapcsolatban. A Fitch megerősítette a spanyol adósság "AAA" besorolását, stabil kilátás mellett. Emellett további pozitív hír, hogy kilenc hónap után ma először csökkent az országban a munkanélküliség. (A spanyol munkanélküliségi ráta szintje jelenleg 19,1 százalékos.)

Az utóbbi időben, mintha a forint kissé kivonta volna magát a természetes piaci mozgásoból - értékelte kérdésünkre a kedd délutánra kialakult helyzetet Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

A forint keddi gyengülése teljesen érthető és benne van a reális tartományban. A befektetési igazgató szerint, a külső hatásokon kívül, az jelentheti a valós veszélyt a forint árfolyamára, ha a piac "megszokja", hogy sem a magyar kormány, sem a jegybankelnök nem akar erős nemzeti valutát. Erről bővebben itt olvashat

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.