BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A negatív rekordot is megdöntheti a forint - Elemzők

Kiszámíthatatlan forint árfolyam várható a következő hónapokban akár újabb negatív rekordokkal az általunk megkérdezett elemzők szerint.

Az EBRD úgy látja, a Nemzetközi Valutaalap delegációjának távozása eladási hullámot indíthat a piacon, a magyarországi helyzet megfertőzheti a régiót – jelenti a Reuters. A régiós devizák mindig is együtt mozogtak így várhatóan a forint valamelyest hatással lesz a régió többi devizájára is, mondta el megkeresésünkre Kovács Mátyás a Raiffeisen Bank elemzője.

A forintpiacon egy általános bizonytalanság várható az elkövetkező hónapokban, az újabb IMF tárgyalásig valószínűleg nem fog stabilizálódni a hazai deviza. A külpiacokról érkező rossz hírek hatására akár újabb negatív rekordokat is dönthet a forint árfolyam. A szakértő szerint kamatemelés csak akkor várható, ha a külpiacok helyzete romlik vagy a kormány a piacoknak nem tetsző lépéseket tesz.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője is úgy nyilatkozott: nem várnak kamatemelést, erre a lépésre csak akkor lehet számítani, ha a forint árfolyama az euróval szemben a 300 forintos határ közelébe kerülne. A hétvégi rossz híreket követően ma már stabilizálódni látszódnak a piacok Németh Dávid szerint, és már nem a hazai hírek mutatnak irányt a piacoknak.

A forint árfolyamáról elmondta, hogy a tegnapi zuhanást követően most úgy tűnik, a forint együtt mozog majd a régiós devizákkal. Várhatóan a korábbiakhoz hasonlóan a jól teljesítő lengyel zloty mozgásait követi majd a forint. Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy stabilizálódhat ezen árfolyamon és esetleg a régiós társaival együtt mozogva lassan felkapaszkodik vagy újabb negatív csúcsokat dönt.

Ma reggel a forint kissé erősített és a 290-es szint alatt maradt az euróval szemben. Elemzők elmondták: a forint tovább gyengülhet, akár 300-310 forint/euró szintig, de sok múlik azon, hogy mire jut a magyar kormány az IMF-fel. A forinthoz hasonlóan stabilizálódtak a főbb térségbeli devizák is: egy euró 25,2930 cseh koronát ért, hétfőn későn 25,2970 koronát. Varsóban 4,1296 zlotyt adtak egy euróért, hétfőn 4,1240 zlotyt.

Az újabb negatív rekordok a külföldi devizában több ezer milliárd forint értékben eladósodott magyar háztartások törlesztési terheinek növekedését eredményezné, a tegnapi árfolyammozgások következményeként egymilliárd forinttal nőhettek a hitel terhek – véli Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Ugyanakkor Orbán Viktornak a hiánycéllal kapcsolatos megjegyzése ismét erősíteni kezdte a forintot, amely jelenleg a 290-es szint alatt mozog.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.