BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megmenekülhetnek a frankhitelesek: A svájci jegybank segít

A csütörtöki kamatdöntő ülésen a Svájci Nemzeti Bank (SNB) 0,25 százalékon tarthatja a jegybanki kamatszintet - mutatja a Bloomberg által megkérdezett 20 közgazdász egybehangzó véleménye. Az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos félelmek, a közel-keleti aggodalmak és a Japán földrengés okozta feszültségek egyaránt a frank erősödésének irányába hatottak, így a jegybank nem fogja emelni a kamatot.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) tartani fogja a jegybanki alapkamatot, hogy megakadályozza a frank további erősödését. A Japán földrengés miatt a befektetőket kockázatkerülés jellemezte, így a biztonságosnak tekintett svájci frankba menekültek.

A Philipp Hildebrand vezette SNB holnap 0,25 százalékon tarthatja holnap a jegybanki kamatszintet a Bloomberg által megkérdezett 20 közgazdász prognózisa szerint.

Az európai szuverén adósságválság, a közel-keleti polgárháborús körülmények és a Japán földrengés utáni feszültségek felerősödése is támogatja a menedékdevizának tekintett svájci frank erősödését. A kamatemelés pedig további erősödési nyomást helyezne az alpesi devizára.

A svájci gazdaság a többi országhoz képest visszafogott inflációs nyomással néz szembe – mondta Alexander Koch, az UniCredit csoport müncheni közgazdásza a Bloomberg hírügynökségnek. Ha az SNB túlságosan szigorú kommentárt fűzne a kamatdöntéshez, akkor megvan annak a kockázata, hogy a frank újra jelentősen erősödne a globális bizonytalanságok közepette – tette hozzá a szakértő.

A földrengés utóhatásainak negatív fejleményei azonnal erősítik a svájci frankot – mondta Jan Amrit Poset, a Bank Sarasin vezető elemzője. Ebben a környezetben „nagyon, nagyon valószínűtlen, hogy az SNB kamatot emeljen” – tette hozzá.

Tegnap a svájci frank történelmi csúcsra erősödött a dollárral szemben, 91,41 centes árfolyamra.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Mint ahogy kedden láthattuk, az euró és a forint viszonylagos stabilitása mellett is megugrott a frank ára. Délutánra 215 forintra is felugrott az alpesi deviza árfolyama, miközben hétfő este még 210 forint környékén is megfordult a jegyzés.

Szerdán 214-es árfolyam körül mozog a frank: nem érkeztek újabb, jelentő negatív hírek a világgazdaságból. Portugáliát ugyan leminősítette a Moody’s hitelminősítő A1-es szintről A3-as kategóriába, mely némiképp megingatta az eurót, de jelentős elmozdulást nem eredményezett délelőtt. Az A3-as szint még mindig, közepesen befektetésre ajánlott, aggodalmat a negatív kilátás okozhatja (a további leminősítés kockázata).

A forint árfolyamát egyrészt támogathatja a költségvetési kiigazítási program, a Széll Kálmán-terv: a bejelentés óta a forint nem mutatott nagyobb megingást jelentősen romló nemzetközi befektetői környezetben sem. Az eurót 274 forinton jegyzik.

A Commerzbank közgazdásza szerint támogató, hogy megmarad a forint kamatelőnye a „visegrádi” devizákkal szemben. A kedvező lengyel inflációs adat után messzebb került a kamatemelés – vélekedett Kerékgyártó Imre.

A Magyar nemzeti Bank (MNB) tavaly novemberben kezdete meg kamatemelési ciklusát: 5,25 százalékról emelte az irányadó rátát, egymást követő 3 hónapban egyaránt 25 bázisponttal. Ez is az erősödés irányába hajtotta a forintot. Februárban már nem emelte a jegybank, 6 százalékon maradt a kamat.

Az Európai Központi Bank (EKB) is nagyon közel van ahhoz, hogy emelje a jegybanki kamatot 1 százalékról. Az euróövezeti infláció 2,4 százalékra gyorsult februárban, mely a legmagasabb szint több mint két éve – jelentette szerdán az Eurostat. A kamatszint meghaladja az EKB inflációs célját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.