BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szépen erősödött a forint - segített a svájci jegybank

A forint jól teljesített a frankkal szemben, igaz, nem a hazai fundamentumok váltották ki az erősödést: az euróval szemben alig változott a forint árfolyama. A svájci jegybank segítette az erősödést.

A mai nap folyamán jelentős elmozdulások történtek a devizaárfolyamok tekintetében. A minket legjobban foglalkoztató svájci frankkal szemben erősödni tudott a magyar deviza. A reggeli 216-os szintről 213,2 alá erősödött a forint.

A forint euróval szembeni jegyzése alig változott ma, 282-282,5-ös szintek között tartózkodott a forint, s most sem mozdult el onnan: 282,8 forint az euró ára.

A friss devizapiaci adatokat itt megtekintheti!

A nap legjelentősebb eseménye a Svájci Nemzeti Bank kamatdöntése volt, vagyis az, hogy változatlanul hagyta irányadó rátáját. Az SNB figyelmeztetett arra, hogy a svájci gazdaságot a defláció fenyegetheti 2011 elején. A jegybank mindent meg fog tenni ennek elkerülésére.

Az UBS, svájci kereskedelmi bank kamatemelést prognosztizált

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) már csütörtökön 25 bázispontos kamatemelést hajthat végre – vélekedett az UBS Svájci vezető bank, írta a Financial Times. Akkor arra hivatkozott a bank, hogy "a jegybank jobban tart egy esetleges ingatlanpiaci buborék kialakulásától, és a felpörgő inflációtól, mint az erős franktól".

Semmi alapja nem volt a kamatemelésnek – fogalmazott Suppan Gergely a TakarékBank elemzője.

Inflációs előrejelzését csökkentette a Svájci Nemzeti Bank 0,9 százalékról 0,7 százalékra, erre az évre, melyhez hozzájárult a svájci frank erősödése. 2011-re 0,3 százalékos inflációt prognosztizál a jegybank.

A dollár paritás közelében áll napok óta a frankkal szemben. Júniusban még 1,16 frank volt a dollár, mely előny szépen lassan elolvadt. A kamatdöntés után erősödött a zöldhasú, paritás környékéről 1,015-ig, jelenleg 1,017 frank a dollár.

Az euró stabilan 1,3-as szint felett volt már a kamatdöntés előtt is a frankkal szemben. Délelőtt 1,31-ig erősödött, délután kettő óta után 1,33-ig kapaszkodott a közös európai fizetőeszköz. Jelenleg 1,326 frank az euró ára.

Az amerikai dollár reggel 217 forint volt, délután 216,1 forintra esett a zöldhasú.

A forint egész nap együtt mozgott a régiós devizákkal az euró tekintetében.

Meredeken zuhanni kezdett a frank árfolyama

A svájci jegybank küzdeni fog a túl erős frank ellen

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.