BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb történelmi mélyponton a forint - Menekülő befektetők

A forint újabb történelmi mélypontra esett a svájci frankkal szemben annak következtében, hogy az euró is szakad az alpesi devizával szemben.

Tegnap Kondrát Zsolt az MKB vezető elemzője azt mondta: a frank elérheti a 230-as szintet is a forinttal szemben egy romló nemzetközi befektetői hangulatban. Ma újabb történelmi mélypontra süllyedt a hazai deviza a frankkal szemben. Az alpesi devizát 226 forint felett is jegyezték a bankközi devizapiacon.

A jegyzés „elszállása” elsősorban annak tudható be, hogy a frank az euróval szemben is csúcsokat dönt meg percről-percre. Az 1,3-as szint már tegnap elesett, miután az európai banki stresszteszt hitelessége megkérdőjeleződött. Az eurót 1,2814-as szintig ütötték ma a frankkal szemben a befektetők.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Bizonytalanság uralkodik a piacokon – mondta Sarkadi Szabó Kornél a Cashline vezető elemzője. „Az eurózónának adósságproblémái vannak” – tette hozzá. A szereplőkre kockázatkerülés jellemző.

A forint eleve alulteljesít, és növekszik a magyar kockázat is. Túl sok szereplő menekül svájci frankba, előbb-utóbb jön a fordulat, ugyanis a svájci gazdaság is megérzi az erős frankot - fejtette ki Sarkadi Szabó Kornél. Lesz egy pár hónapos vissza-trend, de nehéz megmondani, hogy ez mikor következik be. Suppan Gergely hasolóan vélekedett korábban: a svájci gazdaság fundamentálisan erős, míg az eurózónára ez nem mondható el. Minden a frank erősödése mellett szólt akkor, és ez most nem változott.

A tőzsdék tegnap estek, a bankpapírok vezetésével. Egy romló hangulatban a befektetők olyan pozíciókba menekülnek, melyeket nem tekintenek kockázatosnak, a svájci frank éppen ilyen. Ma folytatódott az európai tőzsdék esése, a DAX 0,76 százalékos mínuszban 6071,17 ponton áll, a CAC40 0,55 százalékos esésben 3623,8 pontra korrigált. A BUX is beállt a sorba, 0,6 százalékos mínuszban áll, 22816,98 pontra esett.

A svájci frank erősödése kétségkívül a legnagyobb, a pénzügyi piacok felől érkező fenyegetés a magyar gazdaságra nézve, azaz a kitüntetett figyelem tényleg indokolt, nem túlságosan sok áttételen keresztül azt is keményen érinti, akinek nincs ilyen devizában elszámolt hitele – írja a Concorde a Facebookon.

A 225 forintos CHF bőven a fájdalomküszöb felett van, és az euró svájci frankkal szembeni, és a forint euróval szembeni egyidejű gyengülése bizony nem ma reggel akar véget érni.

Ami az EUR/CHF-et illeti, ahogy erről korábban is írtunk, leginkább csak abban bízhatunk, hogy a svájci gazdaságnak lassan azért csak elkezd legalább egy kicsit fájni az erős CHF, és a svájci jegybank újra interveniál a frank gyengítése érdekében, és így alaposan megkergeti a spekulatív CHF long pozíciókban ülőket – fejti ki a Concorde.

Ami pedig a CHF/HUF "másik lábát", az EUR/HUF-ot illeti, ott abban kellene reménykednünk, hogy a nyári hónapokban kialakult sáv 290 körüli felső széle megint kitart. Ha egyik sem teljesülne, az nagyon nagy baj lenne - fejtette ki a Concorde.

„Az euróval szemben a 276-291-es sávból nem tért ki a forint, de nem kizárt, hogy tesztelni fogja a 291-es szintet és át is törheti rövidtávon.” – mondta Kondrát Zsolt.

Az amerikai piac ébredése után ismét érdemes lesz a chartokra nézni.

Elemzéseket itt olvashat:

Amíg nincs költségvetés, üthetik a forintot - Elemzői vélemények

Valami történhetett éjszaka - Meredeken zuhan a forint

Szász Károly: nincs szükség vészforgatókönyvre

A PSZÁF elnöke szerint nincs szükség vészforgatókönyv készítésére a forint árfolyamának alakulása miatt. A devizahitelesek gyakorta még mindig előnyösebb helyzetben vannak, mint akik forinthitelt vettek fel, és fizetési képességük is jobb, kisebb a 90 napon túl nem fizető hitelek aránya, mint a forinthiteleknél. Szász hangsúlyozta: az ügyfelek nem várhatják el, hogy az állam őket minden körülmények között kisegíti, szerződésben foglalt kötelezettségeiknek eleget kell tenniük. A szolgáltatóknak pedig arra kell törekedniük, hogy egyedi megoldásokat találjanak, és tartózkodniuk kell az ügyfelek számára hátrányos szerződésmódosítástól.

A felügyelet jogszabály alkotását kezdeményezte a devizahitelek törlesztőrészletének középárfolyamon való elszámolásáról, az egyoldalú szerződésmódosítás tilalmáról, továbbá törvénymódosítást annak érdekében, hogy létrejöhessen a PSZÁF mellett önállóan működő Pénzügyi Békéltető Testület - jelentették be.

A felügyelet jogszabály alkotását kezdeményezte a devizahitelek törlesztőrészletének középárfolyamon való elszámolásáról, az egyoldalú szerződésmódosítás tilalmáról, továbbá törvénymódosítást annak érdekében, hogy létrejöhessen a PSZÁF mellett önállóan működő Pénzügyi Békéltető Testület - jelentették be. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.