BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó passzban a forinthitelek

Egyre több a piacon a bankközi kamatlábhoz kötött lakáskölcsön-konstrukció

Egyre több, a jegybanki alapkamathoz vagy a budapesti bankközi kamatlábhoz (Bubor) alkalmazkodó jelzáloghitel-konstrukció tűnik fel a hazai hitelintézetek termékpalettáján. A konstrukciók megjelenése több okkal is magyarázható.

A legfontosabb, hogy mind a jegybanki alapkamat, mind a bankközi kamatláb drasztikus csökkenésen ment keresztül 2009 eleje óta, és ha valamilyen drámai fordulat nem történik a hazai vagy külföldi makrokörnyezetben, várhatóan tovább mérséklődik a következő években is, csökkentve ezáltal mind a bankok, mind az ügyfelek terheit. (Ennek ellenére a kamatok emelkedésének is fennáll a kockázata.) A másik ok, hogy a potenciális hitelfelvevők nagy részének komoly gondjai támadtak az elmúlt években domináns szerepet játszó devizahitelekkel, így sokan a forintalapú kölcsönökhöz fordulnak, ha elviselhető árú ajánlatot találnak a piacon.

Ajánlatból pedig nincs hiány, hiszen már minden jelentősebb bank kínál tíz százalék környéki kamat mellett forintlakáshitelt, amelyeknek egy részét a referencia-kamatlábak valamelyikéhez árazták. Az egyik legrégebbi konstrukció az Axa Bank nevéhez fűződik: a Hazai Hitel névre keresztelt termék kamata évente változó, és a 12 havi Bubor alakulásától függ.
Az FHB nem olyan régen vezette be a Rugalmas Kölcsön nevű konstrukciót, amelynél a kamat mértéke az első két kamatperiódusban rögzített és utána a hathavi Bubor alakulásától függően változik. Az FHB egyébként most akciós feltételek mellett kínálja a terméket.

A K&H viszont a jegybanki alapkamathoz árazta a Szenzá-ciós Forinthitel nevű termékét, amelynek a kamata soha nem lehet több, mint az MNB irányadó rátája plusz négy százalék. Szintén nem régi konstrukció az MKB Bank által elindított Bubor plusz hitelprogram, ahol az adós négy százalék felárat fizet a 12 havi bankközi kamatlábhoz képest, és több járulékos költséggel sem kell számolnia. Hasonló elven működik az OTP Bank konstrukciója is: az ügyleti kamat két részből áll, az alapkamatból és a bank által megállapított kamatfelárból, amelyet a hirdetményükben tesznek közzé.

Tovább eshet a kamatszint

A magyar irányadó ráta további csökkenését jósolja elemzésében a Bank of America–Merrill Lynch (BoA–ML). A bankház számításai szerint az idén 4,5 százalékra süllyedhet a magyar alapkamat, és várhatóan beindul a gazdaság növekedése is.

A szomszédos országokban viszont emelkedés kezdődik: Csehországban 1,75, Lengyelországban négy százalékra nőhet az alapráta 2010-ben.

A szomszédos országokban viszont emelkedés kezdődik: Csehországban 1,75, Lengyelországban négy százalékra nőhet az alapráta 2010-ben. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.