BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Concorde vételre ajánlja a Magyar Telekomot

Kiváló negyedévet zárt a telekommunikációs vállalat - írja a concorde ajánlása.

A piaci várakozásokat jelentősen, a Concorde előrejelzéseit minimálisan meghaladó eredményeket mutatott fel a Magyar Telekom 2010. IV. negyedévében. A Concorde Értékpapír Zrt. a gyorsjelentés pozitív adatai, valamint a várhatóan enyhülő terhek miatt vételre ajánlja a telekommunikációs cég papírjait.



A váratlanul pozitív nettó eredmény a vállalati adó változása miatti egyszeri, technikai tételnek köszönhető, ami 14,6 Mrd Ft-tal javította ezt az eredménysort. Az EBITDA zuhanását a teljes egészében a negyedik negyedévben kifizetett különadó magyarázza, ennek figyelembevétele nélkül javulás volt tapasztalható tavalyhoz képest.

Hiába volt a vártnál jobb a Magyar Telekom negyedik negyedéve, a menedzsment igen óvatos idei iránymutatással állt elő. Ugyan 2010-ben még a vártnál kevésbé éreztette hatását, de úgy tűnik, hogy 2011-ben már egy elhúzódó kormányzati költségcsökkentéssel kell számolni, ami akár a következő évek profitabilitására is hatással lehet. A menedzsment 3-5%-os árbevétel és 4-6%-os EBITDA csökkenésre számít, miközben Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vállalati elemzője számításai szerint a konszenzus csupán 2,8 és 4%-os visszaesést vár.

Számos pozitív fejleményre derül fény a jelentésből, mint például a növekvő mobil használat (+9,5% év/év), vagy a sikeres mobil szélessáv  ügyfélszerzések (+64 ezer ügyfél Q4-ben). Nőtt a televíziós előfizetések száma (118 ezerrel 2010-ben) és az előfizetéses mobil  ügyfelek aránya is 35%-ról 39%-ra.

„Az óvatos iránymutatás és a kormányzati megrendelések bizonytalansága ellenére vonzónak tartjuk a részvényt, amely a régióban a legolcsóbb telekommunikációs cég”, fejtette ki az eredmények kapcsán Gyurcsik Attila. Hozzátette: „a jelenlegi részvényárfolyam nulla esélyt ad annak, hogy 2012 után akár csak csökkenne is a különadó mértéke, miközben mi annak feleződésére, ideális esetben megszűnésére számítunk.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.