BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új terrorcselekmény: Hozama bin Laden

Az amerikai kötvények hozamát földig rombolta a beáramló tőke az utóbbi hetekben, az ötéves futamidejű amerikai állampapír 1,5 százalékos éves hozammal forog - jelenti a Cashline.

Ez nemhogy nem áraz semmiféle kockázatot vagy az amerikai állam fizetésképtelenségére lehetőségét, hanem már-már az agyrém kategóriába sorolható az értékeltségi szintje. Ráadásul a kétéves futamidejű állampapír éves hozama tegnap történelmi mélypontra, 0,51 százalékra csökkent, amely szintén nonszensznek tekinthető.

A buli hangulatot a Fed adta, miután bő két héttel ezelőtt a további monetáris lazításról beszélt (a lejáró kötvényekből származó pénzeket ismét kötvényekbe fektetnék). Bár erről hivatalos bejelentés még nem érkezett, az elnök, Ben Bernanke eddigi nyilatkozatai arra mutatnak, hogy akár a jövő heti Fed ülésen hivatalos formát is ölthet ez a szándék.

Állás-foglalás lehet a mai nap fénypontja, délután jelenik meg ugyanis az amerikai ADP intézet júliusi beszámolója, amelyben a magánszektorban létesített új munkahelyekről tesznek közzé statisztikai becslést. Az erre vonatkozó piaci várakozás szerint az év hetedik hónapja 40 ezer fős bővülést hozhatott ebben a szegmensben, miközben a pénteken megjelenő kormányzati adat hasonló vonatkozásában 90 ezer fős plusszal kalkulálnak.

Persze ehhez hozzá kell tenni, hogy a népszámláláshoz kötődő állások leépítése miatt a kormányzati szegmens 155 ezer fős mínuszt könyvelhetett el júliusban, ezt azonban majd csak a pénteki makroadatból mazsolázhatjuk ki. Egy másik nézőpontot tükröz a Challenger intézet szintén ma megjelenő kimutatása, amely a vállalatok által bejelentett leépítések oldaláról közelít. Ez azonban nem bizonyult jó előrejelzőnek az utóbbi hónapokban/években, így lényegesen kisebb piaci figyelem övezi megjelenését (mindenesetre egy, a korábbiaktól élesen eltérő érték azért befolyásolhatja a piaci hangulatot).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.