BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Melyik Magyarország legkockázatosabb iparága?

Még mindig az építőipar a legkockázatosabb iparág, de a gépjármű- kereskedelemben és bútorgyártásban tevékenykedő vállalatok kockázatossága is jelentősen megnőtt – áll a Dun & Bradstreet (D&B), nemzetközi cégminősítő legfrissebb elemzésében.

A kockázatkezelési szakértő, Dun & Bradstreet Hungária Kft. elkészítette 2010 első félévére vonatkozó elemzését, mely a magyar gazdaságban a vállalkozások összetételét, az iparágak jelentőségének, kockázatosságának állapotát, változását, a fizetési késések alakulását vizsgálja.
 
Hazánkban a társas vállalkozások száma egyenletes növekedést mutat.  2010 júniusának  végén 550 064 darab vállalkozás működött Magyarországon, ami 4,42 százalékkal haladja meg az előző év első félévének végén működő cégek számát. A növekedés egyenletes, mivel ebben a félévben 2,01 százalékkal több cég működött, mint fél évvel ezelőtt, azaz hónapról hónapra átlagosan 0,36 százalékkal nő a bejegyzett társas vállalkozások száma.  Az elmúlt 12 hónapban májusról júniusra volt a legkisebb a cégszámbővülés.
 
Az átlagos fizetési határidő az elmúlt fél évben folyamatosan csökkent és már az egy évvel ezelőtti szinten van, azaz a fizetési határidő az első félévben 30,5 nap volt, míg a tavalyi év második felében 2 nappal több. Az átlagos fizetési késedelem ugyan csökkent az elmúlt félévben, de az egy évvel ezelőtti állapothoz képest még mindig magasabb. 
 
A legkevésbé kockázatos iparágak tekintetében csak kisebb elmozdulások történtek. A legjelentősebb változás, hogy az ipari gép, berendezés, eszköz javítása területén tevékenykedő vállalatok bedőlési aránya csökkent, míg a pénzügyi, biztosítási tevékenységű vállalatok bedőlési aránya nőtt. Általánosságban azonban igaz, hogy az összes kevésbé kockázatos iparág bedőlési aránya romlott az elmúlt fél évben.

2010 első félévében 2009 hasonló időszakához képest a magyarországi cégek fizetésképtelenségi mutatója radikálisan (+26%) nőtt, aminek az okát a nemzetközi hitelbiztosító, Coface Hungary abban látja, hogy türelmetlenebbé váltak a hitelezők.
 
A kockázatos iparágak területén a gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása és a bútorgyártás bedőlési aránya nem meglepő módon jelentősen romlott, mivel a gazdasági válság itt jelentősen éreztette és láthatóan még érezteti is hatását. Az építőipar 5,34 százalékos bedőlési arányával továbbra is a legkockázatosabb iparágnak számít, és a 2009-es évhez képest még nőtt is az iparágban a fizetésképtelenség aránya. 

Az építőipari termelés volumene 2010 májusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 10,6%-kal csökkent a 2009. májusihoz képest a KSH adatai szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.