BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a hazai piacra gyártott NABI-busz - Fotók!

Ünnepélyes keretek között gördült ki a NABI Kft. kaposvári üzemének csarnokából a NABI Sirius névre keresztelt autóbusz, amelyet a cég a magyar és az európai autóbusz piacra tervezett.

Az első modell átadása fontos lépése a magyarországi járműipar megújulásának, és a NABI termékfejlesztésének egyaránt. A sorozatgyártásra előkészített gépjárműcsalád első modelljét Szita Károly, Kaposvár polgármestere vette át Baranyai Ferenctől, a NABI Kft. ügyvezetőjétől, amely a helyi tömegközlekedésben üzemel majd.

Több éves kihagyás után a magyarországi piacra is autóbuszt fejlesztett a hazai autóbusz-gyártás legnagyobb munkaadója, a NABI. A cég az elmúlt években elsősorban amerikai városok megrendelésére, exportra gyártott gépjárműveket. A nemzetközi piacon méltán elismert NABI korábban már tervezett és értékesített autóbuszokat a hazai piacra is, azonban a megrendelés-állomány túlnyomó része a tengerentúlról érkezett.

Az elmúlt közel két évtized során több mint 7500 darab autóbuszt szállított az Egyesült Államok közlekedési vállalatainak, többek között Florida és Kalifornia államokban szolgálnak a NABI buszai. Az amerikai sikerekre, és a nemzetközi tapasztalatokra alapozva a magyar vezetés felismerte a hazai buszpiacban rejlő lehetőségeket, és úgy döntött, hogy visszatérne járműveivel Magyarországra. Köztudott, hogy a hazai buszállomány cseréje igencsak időszerű: jelenleg megközelítőleg 10 000 autóbusz szállít utasokat hazánkban, ezek 67 %-ban 10 évnél, 30 %-ban 20 évnél idősebbek. Az elkövetkezendő három évben éppen ezért várhatóan közel 3000 járművet cserélhetnek le a szolgáltatók országos szinten.

Új fejlesztéssel a magyar piacra

A korábban mintegy 2,5 millió USA dolláros fejlesztésű, az amerikai piacon nagy sikereket aratott NABI BRT formatervét és konstrukciós alapjait felhasználva, újabb nyolc hónapos fejlesztési időszakot követően született meg a NABI Sirius. A NABI Sirius az első tagja egy olyan autóbuszcsaládnak, amely moduláris felépítésének köszönhetően az összes európai, így a magyar igényeket is teljesíteni tudja. Az alap konstrukció kialakítása lehetővé teszi, hogy városi, elővárosi, helyközi szóló- vagy csuklós autóbuszt, trolibuszt, gáz, vagy akár hidrogén hajtású variációt is elkészítsenek belőle. A modularitás abból a szempontból is előnyös, hogy ha egy üzemeltető többfajta autóbuszt választ a családból, akkor nem kell különböző alkatrészeket vásárolni buszonként, hiszen a beépíthető elemek nagy része megegyezik. Az új, európai piacra szánt jármű készen áll a sorozatgyártásra.

Forradalmi magyar formaterv

A bemutatott autóbusz 12,8 méter hosszú, 110 utas szállítására alkalmas, és kialakításának köszönhetően leginkább városi, illetve elővárosi viszonylatban közlekedhet majd. A fejlesztését, építését és kiszerelését is a NABI hazai szakembergárdája végezte.  A NABI Sirius tervezése során a vállalat igyekezett azt a forradalmi, - szintén magyar -, formatervet követni, amelyet az Amerikába szállított buszok esetében már használ. A gyártó célja autóbuszaival felkelteni az utasok és városlakók érdeklődését. Az Egyesült Államokban több NABI autóbuszt üzemeltető közlekedési társaság is a magyar mérnökök által tervezett autóbusszal népszerűsíti a tömegközlekedés nyújtotta előnyöket. A NABI Sirius nem csupán külső megjelenésében, hanem biztonsági szempontból is hasonlít az amerikai piacra gyártott buszokhoz, amelyek az acélvázas szerkezetnek köszönhetően fokozottan strapabíróak. Emellett környezetvédelem tekintetében is kiemelkedő adottságokkal bír: a NABI Siriusba szerelt 8 literes dízelmotor az EU5-ös normát túlteljesítő EEV besorolásnak is megfelel adalékanyag nélkül, amely csak várhatóan csak 2013-tól lesz kötelező az Unió területén.

Kaposvárott áll forgalomba

Az első, ünnepélyes keretek között bemutatott NABI Sirius-t Szita Károly, Kaposvár polgármestere vette át Baranyai Ferenctől, a NABI Kft. ügyvezetőjétől. „A NABI, mint autóbusz-gyártó és munkaadó kulcsfontosságú szereplője Kaposvár és a környék gazdasági életének, ezért nagy öröm számomra az új jármű bemutatása. Büszke vagyok arra, hogy a magyar piacra szánt első NABI Sirius városunk lakóit fogja szolgálni, és bízom abban, hogy hamarosan több magyar város útjain is viszontláthatjuk a kaposvári üzemben kiszerelt autóbuszokat.” – mondta el Szita Károly az ünnepélyes átadót követően.

„Már öt éve használunk NABI autóbuszokat a kaposvári tömegközlekedésben az utasok maximális elégedettségével. Nagy örömünkre szolgál, hogy az új NABI busz is a mi flottánkban fog utasokat szállítani, hiszen évek óta problémamentes és igen hatékony az együttműködésünk a gyártó céggel.” – tette hozzá Csapó József, a Kaposvári Tömegközlekedési ZRt. vezérigazgatója.

„Fontos mérföldkő ez az esemény a NABI számára, hiszen eltökélt célunk a NABI Sirius-szal, hogy az amerikai sikerek után Magyarországon, és Európa más országaiban is a mi buszaink szállítsák az utasokat. Hosszú munka áll mögöttünk, azonban úgy gondolom, kiemelkedő minőségű, az európai normákat messzemenően teljesítő autóbuszt készítettünk el a munkatársaink szakértelmének köszönhetően. A piaci körülmények biztatónak tűnnek, ugyanis a hazai tömegközlekedési járműpark megújítása egyre égetőbb kérdés. Reméljük, hogy az autóbusz-állomány megújulásából a NABI is kiveheti majd a részét.” – fogalmazott Baranyai Ferenc, a NABI Kft. ügyvezető igazgatója.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.