BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gordon Brown az EU pénzügyi reformja ellen harcol

Gordon Brown várhatóan egyedül veszi fel a harcot az Európai Unió vezetése ellen. A brit kormányfő – európai kollégáival ellentétben – nem támogatja Brüsszelnek a pénzügyi szektor átfogó szabályozásával kapcsolatos terveit.

Az EU csúcson a kontinens vezetői politikusai az Európai Rendszerkockázati Tanács felállításáról tanácskoznak majd. Brüsszel tervei szerint a nemzeti pénzügyi felügyeleteket egy az uniót átfogó szervezet fogná össze, amely biztosítaná a szektor stabilitását. A tervet többek között a német és a francia kormány is támogatja, ellentétben a brit kormányfővel, aki a Times Online szerint szembefordul majd a tervekkel.

A Európai Rendszerkockázati Tanács a javaslat szerint az Európa Központi Bank elnökének vezetésével a pénzügyi rendszer egészének állapotát ellenőrzi majd. Az EU egy másik szervezet, a Pénzügyi Felügyeletek Rendszerének felállítását is tervezi, az intézmény a nemzeti hatóságokat foglalná egybe.

A lap megfogalmazása szerint az unió pénzügyi felügyeleti tervei meglepően erős hasonlóságot mutatnak Barack Obamának a témában felvázolt csomagjával. És bár Gordon Brown várhatóan a javaslatot ellenző véleményt fogalmaz meg, a brit kormányon egyre növekszik a nyomás, amiért eddig nem vezetett be új, szigorúbb szabályozást a szektorban.

Ennek egyik jele, hogy tegnap a pénzügyminiszter került kereszttűzbe, amikor a Bank of England elnöke nagyobb felhatalmazást kért a bankok tevékenységének korlátozására. Alistair Darling válaszában leszögezte, hogy nincs szükség erősebb kontrollra és a pénzintézetek vezetőit hibáztatta a kialakult helyzetért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.