BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változnak a nyugdíjszabályok - Önt hogyan érinti a módosítás?

Alig több mint egy hónapja marad azoknak, akik vissza akarnak lépni a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe – figyelmeztet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Mint ismert, az Országgyűlés 2009. június 29-én fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi a visszalépést a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe 2009 év végéig.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépés lehetősége azoknak a pénztártagoknak szól, akik önként váltak a magánnyugdíjpénztár tagjává és 2008. december 31-éig betöltötték 52. életévüket.

A nyáron elfogadott törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy a már társadalombiztosítási – öregségi – nyugellátásban részesülő pénztártagok 2009 végéig kérhessék társadalombiztosítási nyugellátásuk összegének módosítását.

Sőt, a november 11-én hatályba lépett 2009. évi CIX. törvény kibővítette a nyugellátásuk módosítását igényelhető pénztártagok személyi körét is. Ennek értelmében azok a volt és jelenlegi pénztártagok, akiknek 2009. december 31-ig állapítanak meg 75 százalékos saját jogú öregségi nyugellátást, kérhetik nyugellátásuk összegének módosítását, azaz a nyugellátás teljes összegben történő megállapítását.

A kérelmeket 2009. december 31-ig, illetve a nyugellátásról szóló határozat 2009. december 15-ét követő kézhezvétele esetén, legkésőbb a kézhezvételt követő 15 napon belül kell benyújtani. Ez vonatkozik a bányásznyugdíjat, korengedményes nyugdíjat, előnyugdíjat, szolgálati nyugdíjat, az egyes művészeti tevékenységet folyatók nyugdíját, továbbá az öregségi nyugdíjnak minősülő mezőgazdasági járadékokat kérőkre is. A nyugellátás módosításával kapcsolatos eljárás egyebekben nem változik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.