BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankadó: holnap már fizetni kell, de még sok a bizonytalanság

Számos bizonytalanság akad a bankok különadójának kiszámítása kapcsán. Nem világos például, hogy a kamateredmény vagy a kamatkülönbözet képezi-e az adó alapját; és akad olyan cég, amelyiknél ez a különbség 600 millió forintot jelent – mondta lapunknak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young szakértője.

Eltér a számviteli szakemberek véleménye arról is, hogy a szokásos negyedéves beszámolókban hogyan kell megjeleníteni a júniustól hatályos különadót. Létezik olyan szemlélet, amely szerint szeptember 30-ával már a teljes összeget figyelembe kell venni, mások szerint azonban csak a felét.

Megint mások úgy vélik, hogy az adót 2010 egészére időarányosan kell megosztani, vagyis szeptember 30-án az éves teher 75 százalékát szükséges kimutatni. Az öt legnagyobb mérlegfőösszegű magyar kereskedelmi bank már kiszámolta és a holnap be is fizeti a költségvetésbe a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadót – tudta meg a Világgazdaság.

 Az elvonást nem adóként, hanem egyéb ráfordításként számolják el a pénzintézetek, így az nemcsak az adózás előtti és az adózott, de az üzleti eredményt is csökkenti. A KPMG tanácsadó cég szerint Európában öt államban és az USA-ban lesz jövőre bankadó: Magyarországon éri majd a legnagyobb terhelés az ágazatot, de csak nálunk vetnék ki az adót átmeneti jelleggel.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.