BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vagyonadó és kalkulátor – Minden, amit tudni érdemes

Hosszas előkészületeket követően nemrég elindult az APEH vagyonadó kalkulátora. A programot több szakértő és több mint 150 ezer ingatlantulajdonos próbálta ki. Miközben az elemzők a számítás pontosságát vitatják, addig az adószakértő szerint a 30 millió forint körüli értékkel rendelkező ingatlanok tulajdonosai megnyugodhatnak, mert nem valószínű, hogy rájuk koncentrál az adóhatóság.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal honlapján és az Ügyfélkapun keresztül január 8-tól elérhető a lakóingatlanok után fizetendő adó alapjának megállapításához - önkéntes döntés alapján - használható becsült forgalmi érték kalkulátor. A kalkulátor kizárólag arra szolgál, hogy az adózónak segítséget nyújtson az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló 2009. évi LXXVIII. törvény szerinti lakóingatlanokat terhelő adó alapjának meghatározásához.

A kalkulátor által megállapított becsült forgalmi érték nem biztos, hogy megegyezik a tényleges forgalmi értékkel, ugyanis lehetnek a lakóingatlannak olyan egyedi sajátosságai, amelyek a valóságos forgalmi értéket eltérítik a becsült forgalmi értéktől. Ugyanakkor az adó alapja minden esetben a tényleges forgalmi érték kell, hogy legyen.

A vagyonadóról

A törvény szerint a 30 millió forintnál magasabb értékű lakóingatlanok kivétel nélkül adókötelesek lesznek, ám e limit alatt is szép számmal akad majd olyan ház, lakás vagy üdülő, amely után le kell róni a 0,25 és 0,5 százalék közötti közterhet.

Adómentesség ugyanis csak akkor jár, ha a tulajdonos vagy haszonélvező a lakcímnyilvántartás szerint és ténylegesen is ott lakik a 30 millió forintot el nem érő lakóingatlanában. Szintén mentesség illet meg egy második, maximum 15 millió forintos ingatlant.

A kalkulátor nem saját névvel történő használata az ügyfélkapun nem regisztrált felhasználó számára is lehetséges, miután a kalkulátorhoz kapcsolódó tájékoztatót elfogadta. Az adóazonosító jel megadása elvileg ugyan kötelező, de az Adózóna szakértője szerint bármilyen (akár nem létező) adóazonosító is megadható, amelyik megfelel az adóazonosító jel képzési szabályainak.

A program jelenlegi működése alapján feltételezhetően azok fognak élni az adatok lementésének lehetőségével, akik számára a kalkulátor reális piaci értéket mutat. A többi adóalanyt érdemes azonban figyelmeztetni, hogy a törvény alapján meghatározott úgynevezett számított érték, amelyet szintén be kell vallani, és az adó alapjaként bevallott vélt forgalmi érték jelentős különbözete szintén okot adhat az ellenőrzésre – mondta az RSM DTM tanácsadó illetékese.

Tesztelés képpen egy közepes méretű zuglói, istvánmezei lakás forgalmi értékére kérdeztek rá. A paraméterek meghatározása után a kalkulátor egy olyan értéket számított ki, amely a helyi viszonyok ismeretében jóval a piaci ár felettinek tekinthető. Ráadásul a konkrét utcától eltávolodva ugyanezek a paraméterek szinte azonos értéket eredményeztek. Így fordulhatott elő, hogy a kalkulátor az elegáns, követségi negyednek tekinthető Stefánia úton ugyanazt az értéket határozta meg, mint az alacsonyabb presztízsű ingatlanokkal bíró környező utcákban. Sőt még az azonos irányítószámmal rendelkező Hungária körúton fekvő ingatlan esetében is ugyanazt az értéket kalkulálta a program” – mondta Hegedüs Sándor, a cég adócsoportjának vezetője.

Ugyanakkor nem kell aggódnia az ingatlanadó miatt annak, akinek nagyjából 30 millió forintot ér az ingatlana, bár lehetséges, hogy jelenleg nem tudná ennyiért eladni. Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint az APEH nem rájuk fog fókuszálni, hiszen ez anyagilag sem érné meg az államnak, és kapacitás sincs arra, hogy viszonylag olcsó ingatlannak rendelkezőket vizsgálgassanak.

László Csaba volt pénzügyminiszter viszont arra figyelmeztetett, hogy jobb, ha mindenki felkészül a fizetésre, mert valószínűtlen, hogy a májusi határidő előtt megszüntethető lenne az adó. Az Alkotmánybíróság jelenleg vizsgálja a jogszabályt és február közepére ígéri a vagyonadóról szóló döntését, amit László Csaba az adóügyekben hozott eddigi határozatai alapján megjósolni sem mer.

Ami a mentességet illeti, a cégeknek nem árt tudniuk, hogy ebben a hónapban jelezhetik az ingatlannal rendelkező áfaadóalanyok az adóhatóságnak, hogy a tulajdonukban álló lakásokat, házakat és üdülőket adómentesen kívánják-e értékesíteni. A szabályozás ráadásul az idén már új, kedvező lehetőséget kínál az adózóknak. Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint az újnak nem minősülő ingatlan értékesítése mentes az általános forgalmi adó alól.



 

Adómentesség ugyanis csak akkor jár, ha a tulajdonos vagy haszonélvező a lakcímnyilvántartás szerint és ténylegesen is ott lakik a 30 millió forintot el nem érő lakóingatlanában. Szintén mentesség illet meg egy második, maximum 15 millió forintos ingatlant. Meglepő eredmény Nem az adóterhelés csökkentésére, hanem kiszámítható, időtálló szabályokra vágynak leginkább a Magyarországon tevékenykedő cégek. Egy friss felmérés szerint az adóteher mint a vállalat működését nehezítő tényező csak a cégek 4 százalékánál bukkan fel, miközben 63 százalékuk számára a legnagyobb kihívást a túl gyakran változó, nehezen követhető adójogszabályok okozzák.

A Deloitte tanácsadó cég nemrég közzétett felméréséből az is kiderül, hogy az adminisztrációs elvárások a vállalkozások ötödének nehezítik meg első számú kihívásként az életét, 45 százalékuk pedig az adózási morál javulását is az adminisztrációs terhelés csökkentéséhez, a jogszabályok egyszerűsítéséhez köti. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.