BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olvad a forint előnye - jöhet a 300 forintos euró?

A forint elvesztette reggeli előnyét a vezető devizákkal szemben, de még mindig pluszban tartózkodik. A frank ismét veszélyes szintek felé tart.

A forint pozitív tartományban tartózkodik az euróval és a frankkal szemben, de a reggeli előnye elolvadni látszik. Különösen az alpesi devizával szemben veszített reggeli erejéből, de látható, hogy a frank az euróval szemben is 1,3-hoz kapaszkodna vissza.

Az eurót déllelőtt 282 forintért is jegyezték a bankközi devizapiacon, azóta 283,5-ig esett vissza a hazai deviza, mely még mindig pozitív tartományt jelent a nyitáshoz képest.

Friss devizapiaci adatok itt találhatók

A frank 215 forintot is ért a bankközi devizapiacon, amire a hajnali 218-as szintről erősödött, azóta először 216,5-re majd 217,5-ös szintre gyengült.

Aggodalomra ad okot, hogy az euró délelőtti erősödése megtorpant, 1,314-ig tudott javítani a frankhoz képest. Azóta folyamatosan tör előre a frank, az 1,3-as árfolyamhoz közelít, jelenleg 1,3026 frank az euró ára.

A dollár 224,8 forintba került reggel, délelőtt 222,5-ös árfolyam volt jellemző, jelenleg 223 forint körül jegyzik a zöldhasút.

Az euró reggel 1,266 dollárba került, azóta 1,27-es szint körül ragadt be az árfolyam.

"A kilátások nem kedvezőek: az ING előrejelzése szerint tovább erősödhet a svájci frank az euróval szemben, az előrejelzésünk alapján az árfolyam alja valahol 1,25 körül lehet majd" - mondta az mfor.hu kérdésére Németh Dávid, az ING elemzője. Ennél is nagyobb problémát jelenthet a magyar frankhitelesek számára, hogy a bank szakemberei 2011-ben sem számítanak érdemi pozitív változásra ezen a téren: 1,25-1,30 között ingadozhat az árfolyam, majd talán 2012-ben jöhet vissza 1,35-1,40-ig.

Mindez azt jelenti, hogy ha csak nem erősödik jelentősen a forint az euróval szemben, akkor a magyar frankhitelesek kritikus másfél év elé nézhetnek. Németh Dávid szerint ha a frank további erősödése forintgyengüléssel is párosul, akkor akár 240-ig emelkedhet az alpesi deviza szintje a magyar fizetőeszközzel szemben.

"Mindez akkor következhet be, ha az 1,25-ös frank mellé egy 300 forintos euróárfolyam párosul. Kevésbé pesszimista szcenárió esetén, ha 280-290 között tud maradni a forint az euró ellenében, akkor 215-225 között ingadozhat a svájci frank jegyzése" - fejtette ki az elemző. Ezek alapján tehát szinte biztosra vehető, hogy előbb-utóbb 220 feletti szintekkel kell megbarátkozni.

Németh Dávid szerint a magyar kormány annyit tud tenni, hogy olyan gazdaságpolitikát igyekszik folytatni, mely a forint erősödését hozza. "Már az is hatalmas segítség lenne, ha 270-280 között sikerülne stabilizálni a forint árfolyamát az euróval szemben. Erre utaló jeleket azonban egyelőre nem látok" - véli az ING elemzője.

„Az inflációs félelmek emlegetése azt jelzi, a jegybank erősítené a forintot” – mondta lapunknak korábban Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő  kötvényüzletág-vezetője, aki arra számít: a magyar fizetőeszköz zuhanása átmeneti, hamarosan korrekciónak lehetünk a tanúi. Kevésbé optimista Büki András, az OTP Alapkezelő  befektetési igazgatója. „Az IMF-védőháló nélkül az árfolyam-ingadozás megnő, így a mostani kamatszint mellett kevésbé lesz vonzó a forint a befektetők számára” – állítja Büki, aki szerint nincs kizárva, hogy az idén még 300 forint fölötti euróval is szembesülhetünk.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója a portfolio.hu-n megjelent elemzésében úgy véli, hogy a belföldi konkjunktúra beindulása paradox módon akár még tovább gyengítheti a forintárfolyamot. Hogy ez ne történjen meg, szerinte 3 esélyünk lehet.

1. Az egyik az, hogy a belföldi folyamatok újraéledése mellett ezt ellensúlyozó mértékben javul az exportunk. Ezzel az a baj, hogy az export, legalábbis rövid távon, kizárólag a külföldi rendelésállományok függvénye, annak alakulása pedig rendkívül esetleges.

2.  A másik az, hogy ilyen-olyan módon külföldi tőkét hozunk be az országba, ami a pénzügyi mérlegen finanszírozza a romló külső egyensúlyunkat. Ez elvileg történhet ismét devizahitelezés formájában, de a mostani felállás alapján a folyamatok nem ebbe az irányba mutatnak.

3. Végezetül, az oly sokszor említett további államháztartási szigor nyújthat megoldást. A pénzügyi számlák fenti grafikonjából látható, hogy a külső egyensúlyunk akkor őrizhető meg, ha a privátszektor, ezen belül is várhatóan a vállalatok expanzióját az állam összehúzódása kompenzálja. Ha ez nem történik meg, akkor a forinton további nyomás lesz.

Összefoglalásul annyit lehet elmondani, hogy a forint többhónapos, esetleg többéves távlatban várható további árfolyam-alakulása rendkívüli kockázatokat rejt - teszi hozzá a cikkben Duronelly.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.