BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkül a kötvénypiac

Két vállalati kötvényt is bevezethetnek hamarosan a Budapesti Értéktőzsére – ahol 16 éve fordult elő utoljára, hogy egy nem a pénzügyi szektorban működő vállalkozás hitelpapírral lépett a parkettre.

Az egyik hitelpapírt az RFV bocsátja ki, a mostanában Romániában terjeszkedő energetikai társaság 10,44 százalékos éves kamattal kínálja három és fél év múlva lejáró kötvényeit, amelyeket az alacsony jegyzési küszöb miatt a kisbefektetők is megvásárolhatnak.

Szintén kifejezetten a lakossági piacra készült a Mol új, 18 hónapos lejáratú kötvénye, amely viszont lényegesen szerényebb, 6 százalékos éves kamatot fizet csak.

Bár nemzetközi viszonylatban kedveltek a vállalati kötvények, a hazai cégek körében sokáig nem volt népszerű ez a finanszírozási forma, inkább a banki hiteleket kedvelték a társaságok. Most az RFV azért fordult a kis- és intézményi befektetők felé, mert ily módon gyorsabban és rugalmasabban hozzájuthat a beruházásaihoz szükséges tőkéhez. A részvénypiac egyik idei nyertesének számító RFV kötvényei iránt egyes intézmények is érdeklődnek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.