BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dél-Buda, figyelem: lesz bőven áram!

Az E.ON csaknem 22 ezer lakossági ügyfél villamosenergia-ellátását tette egy új fejlesztéssel biztonságosabbá. Jut elég áram még a következő években felépülő Dél-budai Centrumkórháznak is.

Kelenföld után Őrmezőn létesített újabb alállomást az E.ON Hungária csoport, ezzel a dél-budai régió áramellátását teszi még biztonságosabbá.

áram
Tovább nő a dél-budai régió áramellátásának biztonsága / Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Okostranszformátort vetett be az E.ON

A napokban átadott létesítmény csaknem 22 ezer lakossági ügyfél ellátását szolgálja, de a következő években felépülő Dél-budai Centrumkórháznak is biztosít majd elektromos energiát. Magyarországon elsőként itt alkalmaznak a lakossági energiaellátásban okostranszformátort, maga az alállomás teljes egészében automatizált és távműködtetésű.

A 3,76 milliárd forintos beruházás részben a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból valósul meg, az Európai Unió támogatásával a Széchenyi Terv Plusz program keretében, részben önerőből finanszírozza a társaság.

Ez már a jövő áramhálózatának része

A 3500 négyzetméter alapterületű létesítmény ténylegesen a jövő hálózatának része: műszaki tartalmát tekintve is új minőségi szintet képvisel:

  • működése teljesen automatizált,
  • minden berendezése távolról elérhető, kapcsolható,
  • ahogy az E.ON összes nagyfeszültséget középfeszültséggé alakító alállomása Magyarországon.

A beruházás különlegessége az említett okostranszformátor, amely információkat gyűjt és elemez saját működéséről. A két 132/11 kilovoltos, 31,5 megavolt-amper teljesítményű berendezés mellett a legújabb védelmi eszközök biztosítják a létesítmény zavartalan működését.

A fókuszban a napelemes fejlesztések

Az őrmezői alállomás építése egy kiterjedt hálózatfejlesztési program része. A Dunántúl, Pest vármegye és a főváros áramhálózatát üzemeltető csoport a következő években rekordösszegből, összesen 1 milliárd euró értékben fejleszti hálózatát.

„Stratégiai célunk, hogy a hálózatfejlesztésben és a mindennapi energiahasználat terén is olyan megoldásokat biztosítsunk, amelyek egyszerre intelligensek, komfortosak, és mind gazdasági, mind környezeti szempontból fenntarthatók. A jövő áramhálózatát építjük, reagálva a növekvő igényekre és a megújuló energiaforrások, kiemelten a napelemes rendszerek terjedésére” – idézi a társaság közleménye Katona Ádámot, az E.ON Hungária csoport hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettesét.

Újabb lépés a zöldülés felé

„Az automatizált rendszerek és az okostranszformátorok bevezetése segít csökkenteni az energiafelhasználás ökológiai lábnyomát, és támogatja Magyarország zöldátállási céljait. Ez a fejlesztés egy lépés afelé, hogy egy intelligensebb, környezettudatosabb hálózatot építsünk ki, amely megfelel a 21. század elvárásainak” – mondta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.