Marad a banki szigor

A halasztott kereslet és a támogatott konstrukció miatt tavaszra jöhet némi élénkülés a hazai lakáshitelezésben - írta elemzésében az Otthon Centrum. Fellendülés viszont még nem lesz, és a banki szigor is fennmarad.

Tavaszra élénkülhet az érdeklődés a lakáshitelek iránt a piacon - derül ki az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ tegnap megjelent összegzéséből. Egyrészt - írja az elemzés - a lakásárak is elérték azt a szintet, hogy egyre többen gondolkodjanak vásárláson, másrészt sokan halasztották el vásárlásukat az elmúlt egy-két évben, amit várhatóan már nem tolnak tovább.A kínálat is láthatóan egyre bővül, egyre több bank gondolkodik az aktív hitelezésen, a kamatszint pedig várhatóan tovább mérséklődik.

Ugyanakkor általános hitelbírálati enyhülésre nem lehet számítani 2013-ban, és tovább szélesedik a legjobb – prémium – ügyfeleknek nyújtott, és a legrosszabb – még éppen hitelezhető – adósoknak nyújtott hitelek ára közötti különbség. A kamatok egyébként az elmúlt időszakban elkezdtek mérséklődni –köszönhetően részben a jegybanki alapkamat csökkenésének –, azonban egy éves távlatban még mindig magasabb a jelenlegi kamatszint, ami továbbra is jelentős teher az adósoknak.

A bankok számára egyre inkább fókuszba kerülhet a bankszámla és a számlaszolgáltatások értékesítése. A tranzakciós adó és ennek áthárítása jelentősen átrendezheti az ügyfelek szokásait, ami minden bizonnyal a piacra is hatással lesz. „Összességében még nem várható, hogy 2013 elhozza a fellendülést a hitelezésben, de ha az elmúlt évek csökkenését sikerül megállítani, már elégedett leszek” – nyilatkozta az elemzés kapcsán Bánfalvi László, HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.