BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezerrel megy az SAP, amely javította kilátásait is

Az elemzők által vártnál nagyobb negyedéves nyereségről és bevételekről jelentett Európa legnagyobb szoftvergyártója. A német SAP a kilátásain is javított.

Az SAP adózott eredménye – az egy évvel korábbi 1,27 milliárd eurót 13 százalékkal meghaladva – 1,44 milliárd euró lett, amelyből egy részvényre 1,25 euró jutott, a várt 1,21 euróhoz képest – közölte a vállalat hétfőn késő este. A bevétel 9 százalékkal, 8,47 milliárd euróra ugrott, felülmúlva a piac által becsült 8,36 milliárd eurót.

SAP
19 January 2024, Baden-Württemberg, Walldorf: A sign reading "SAP" hangs on a building at the headquarters of the software company SAP. The Group announces its figures for the past financial year on January 24. Photo: Uwe Anspach/dpa (Photo by UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Bivalyerős számokat tett közzé az SAP / Fotó: AFP

Felénél tart az SAP sajátrészvény-vásárlási programja

Az elemzők által árgus szemmel figyelt üzemi eredmény is rácáfolt az előrejelzésekre, hiszen 27 százalékkal, 2,24 milliárd euróra emelkedett. A menedzsment ezért az idei évre 20-23 százalékos árfolyam-korrigált növekedést céloz meg ezen a soron. Korábban 17-21 százalékos növekedést terveztek. Az összesített értékesítési bevételeknél pedig a devizahatásoktól megtisztítva 10-11 százalékos növekedést várnak az eddigi 8-10 százalék helyett.

Az SAP felhőszolgáltatásból származó bevétele 25 százalékkal, 4,35 milliárd euróra nőtt, ami minimálisan elmaradt a szakértők által várt 4,39 milliárd eurótól. A felhőből és szoftverekből származó bevétel 11 százalékkal, 7,43 milliárd euróra nőtt, míg a szolgáltatásokból származó bevétel 2 százalékkal, 1,04 milliárd euróra csökkent.

A szoftvergyártó korábban, 2023 májusában legfeljebb 5 milliárd euró értékben részvény-visszavásárlási programot hirdetett meg 2025. december végégig. 

Ezzel kapcsolatban közölték, hogy a program beindításától az idei harmadik negyedév végéig mintegy 2,62 milliárd euró értékben vásárol(t) vissza saját részvényeket.

Christian Klein vezérigazgató a vártnál messze jobb eredmények dacára mind az értékesítés, mind az üzemi nyereség tekintetében többet szeretne elérni.

Az SAP ugyanis a vártnál kevésbé halad a folyamatban lévő nagy létszám-átalakítási program keretében az új alkalmazottak felvételével. Az elbocsátások azonban a terveknek megfelelően folynak. A jövő évtől az SAP erősen csökkenteni kívánja a költségeket a program eredményeként, jelenleg mintegy 700 millió eurós megtakarítással számolnak.

A cég idén már 2,8 milliárd eurót költött az átalakulásra, többek között végkielégítésekre, és ez a szám az év végére várhatóan 3 milliárdra emelkedik.

 

Az elemzők kedvező tőzsdei reakcióra számítanak kedden.

Újabb erős negyedév

– foglalta össze véleményét Michael Briest, az UBS elemzője. A befektetőket különösen a kilátások nyűgözték le, mivel az SAP most már nagyobb üzemi nyereségre számít.

Ez Charles Brennan, a Jefferies stratégája szerint is alaposan meglepte a piacot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.