BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bruttópodcast Bruttó
ÜZLETRE HANGOLUNK

Már csak pár hónapja van az autóiparnak: ha nem jön el a fordulat, megkezdődhetnek az elbocsátások

Nagyon nehéz helyzetben vannak a magyarországi autóipari vállalatok, érdemes elgondolkodniuk azon, hogy más ágazatoknak termeljenek – erről beszélt a Világgazdaság makrogazdasági podcastje, a Bruttó adásában Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke. Aki szerint a mostani rendkívüli időszak lehetőséget is jelent a magyar cégeknek. Példaként emelte ki, hogy annyira árérzékenyek lettek a németek, hogy most a magyarok akár bútort is szállíthatnak oda. A közgazdász a jövő év elején vár egy felpattanást a magyar gazdaságtól, miután lejár több ezermilliárd forint értékű államapapír. Ha ennek csak egyharmadát költi el a lakosság, már az is érezhető hatást válthat ki a fogyasztásban.
A podcast vendége: Essősy Zsombor, Magyarok a Piacon Klub elnöke

Egyértelműen szenvednek az autóipari vállalatok Magyarországon, a következő hónapokban leépítésekbe kezdhetnek, ha nem történik érdemi fordulat erről beszélt Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub (Mapi) elnöke a Világgazdaság makrogazdasági podcastsorozata, a Bruttó legújabb adásában. A közgazdász szerint a járműiparban működő cégek többsége még bizakodó, ezért tartja a munkaerőlétszámot, annak ellenére, hogy sokuknak annyira visszaesett a bevételük, hogy veszteségesen termelnek. 

autóipar
Ha év végéig nem történik fordulat az autóiparban, jöhetnek az elbocsátások

Ha az autóiparban az év végéig nem történik változás, márpedig valószínűleg nem, akkor tényleg elkezdődnek az elbocsátások

húzta alá a MAPI elnöke, aki szerint megoldás lehet a kialakult helyzetre, hogy esetleg ágazatot váltsanak a vállalatok. Essősy Zsombor tud olyan cégről, amely lényegében ugyanazokkal a gépekkel dolgozik, mint eddig, de már nem a járműiparnak szállít be, hanem helyette fecskendőket kezdett el gyártani, és Norvégiába exportál. 

Árérzékenyek lettek a németek, ez lehetőség a magyaroknak

„Küzdenek a magyarok, de nem csak az autóiparban” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy azok a cégek élnek túl, amelyek mindig nézik, hogy milyen lehetőségeik vannak, akár nemzetközileg is. Példaként emelte ki, hogy Németországban az emberek nagyon árérzékenyek lettek, ami magyar vállalatok számára is megnyitotta a lehetőséget, hogy például bútort szállítsanak. 

Meglódulhat a fogyasztás jövő év elején

Essősy Zsombor úgy látja, idén radikálisan csökken a hazai cégek profitja, ami azért problémás, mert nem tudni, hogy abból hogy lesz majd fizetésemelés jövőre. Ugyanakkor arra számít, hogy következő pár hónapban lecsitulhat a gazdaság, és megindulhat a gazdasági növekedés. Ugyan sok mindenre nem tudunk hatni, de van, amire igen, ez a belső fogyasztás.

Nagyon bízom a fogyasztásban, boldog-boldogtalan, akinek volt egy, három vagy több millió forintja, berakta Prémium Magyar Állampapírba. Volt, akinek 300 ezer forintja volt, azt is berakta, jövő januártól májusig 7000-8000 milliárd jár le

– mondta.

Szerinte ha ennek csak az egyharmadát nem kötik le a magyarok, hanem autót vagy ingatlant vásárolnak belőle, már az meg fogja lökni a gazdaságot.

További részletek a beszélgetés tartalmából

  • Az alsó társadalmi rétegben indokolt a fizetésemelés, a közép- és felső rétegben már nem lehet, 3:30
  • A magas alapkamat és a bizonytalanság is visszafogja a beruházásokat, 5:00
  • Nem tudják izolálni a magyar cégek magukat a világgazdasági folyamatoktól, 8:20
  • Hatékonyabban kellene termelnünk, állami segítségre van szükség, de nem szabad túltolni, 10:35
  • Van olyan nemzetközi cég, amely 90 százalékkal csökkentette a megrendelésállományát, 15:35
  • Lehet, hogy Európa nem a járműiparban a legjobb, Kínának kellene csak elektromos autókat gyártania, 17:30
  • „Kövér emelést” jelent a miniszterelnök egymillió forintos ígérete, 20:20

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.