BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hidrogén-nagyhatalom lenne India, de van egy kis bökkenő

A világ legnépesebb országa grandiózus tervekkel rukkolt elő. A zöldhidrogén olcsóbban előállítható, mint a szürke, India pedig ebben szeretne piacvezetővé válni. Az elemzők szerint a tervek nem biztos, hogy reálisak.

Egy indiai gyártó szerint a technológia már olyan fázisban van, hogy a megújuló energia felhasználásával előállított hidrogént hamarosan olcsóbban lehet majd értékesíteni, mint a földgázzal előállított, úgynevezett szürke változatot. A világ legnépesebb országa jelenleg is importra szorul földgázszükségletének kielégítése miatt, és ez a szürkehidrogén árában is tükröződik. Mindez a közeljövőben a zöldhidrogén javára billentheti a mérleget – írta a Bloomberg.

Green,Hydrogen,Factory,Concept.,Hydrogen,Production,From,Renewable,Energy,Sources
zöld hidrogén
A zöldhidrogén a jövő, India pedig sikeres lenne benne / Fotó: Shutterstock

„Több, 20 évre szóló szerződés esetében a zöldhidrogén ára a szürkehidrogén ára alatt van, és még mindig pénzt keresünk rajta” – árulta el Anshul Gupta, a Hygenco Green Energies Pvt. társalapítója egy interjúban. Hozzátette, hogy a szürkehidrogén ára jelenleg 2,70 és 4 dollár között ingadozik kilogrammonként, ami vonzó alternatívává teszi a megújuló energiaforrásokat.

A zöldhidrogént a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének egyik legfontosabb eszközeként hirdetik az olyan iparágakban, mint az acélgyártás, a vegyipar vagy épp a közlekedés. A hidrogént jelenleg világszerte kilogrammonként 3 és 7 dollár közötti áron adják el, és a legújabb becslések szerint a tárolást és az elosztást figyelembe véve a költségek még ennél is magasabbak lehetnek.

Ezzel szemben India ambiciózus célja az, hogy a világpiaci árakat 1,50 dollárra csökkentse, és a most még elhanyagolható mennyiségről 2030-ra 5 millió tonnára növelje az éves termelést. Ennek elérése érdekében az ország számos ösztönző intézkedést jelentett be, és fontolgatja a szükséges gépekre kivetett importvámok csökkentését.

Az indiai vállalkozások csaknem 187 milliárd dollárt ígértek évi 15 millió tonna termelésére, ami jócskán felülmúlja a kormány célkitűzését, azonban a kötelező érvényű értékesítési megállapodások hiánya az elemzők szerint a termelést inkább évi félmillió tonnára korlátozhatja.

Habár a Hygenco vállalat két projektje már működik, egy harmadik várhatóan az év végéig üzembe áll, és 2030-ra évi 150 ezer tonna éves termelést céloztak meg, de ez még mindig csak az 1 százalékát adja India céljainak.

„Tévhit az, hogy a zöldhidrogén előállítása nagyon drága lenne ”– emelte ki Gupta, aki szerint helytelen kizárólag a ráfordítások költségére összpontosítani az árak kiszámításakor. Elmondása szerint a Hygenco a gyártási folyamat hatékonyságára összpontosítva tartotta kordában a költségeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.