BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Mercedes-Benz
autó
akkumulátor
gyár

Kész az új Mercedes-gyár: ilyet még nem látott Európa – videó

Átadták a Mercedes-Benz akkumulátor-újrahasznosító üzemét a németországi Kuppenheimben. A helyszínre kilátogatott Olaf Scholz is, aki szerint a létesítmény megmutatja, hogy mekkora potenciál rejtőzik az országban és mennyire kulcsfontosságúak a legújabb technológiák. Hangsúlyozta: a német autógyártóknak nem kell félniük a kínai konkurenciától. A gyár éves kapacitása 2500 tonna, és több mint 50 ezer új akkumulátormodul gyártásához lesz képes értékes alapanyagokat előállítani. A Világgazdaság egyedüli magyar újságként részt vehetett az eseményen, helyszíni tudósítás következik.

Függetlenné szeretne válni a nyersanyagok terén a Mercedes-Benz, effelé pedig nagy lépést tett: a nagyvállalat új, dél-németországi Kuppenheimben épült akkumulátor-újrahasznosító gyárának megnyitóján jártunk hétfőn, amelynek alapkövét még nem is olyan régen, tavaly tavasszal rakták le.

Mercedes-Benz
autó
akkumulátor
gyár
A jövő gyárában a jelen legkorszerűbb Mercedes-Benz gépjárműveit is bemutatták / Fotó: H. Zováthi Domokos / Világgazdaság

A kancellár szerint nem kell félni a kínai autógyártástól

A megnyitón felszólalt Olaf Scholz, Németország kancellárja, aki nemrég erősítette meg, hogy a 2025-ös szövetségi választáson is jelölt lenne.

Beszédében hangsúlyozta: a német autógyártóknak nem kell félniük a kínai konkurenciától, és országuk nem támogatja a kínai gyártású elektromos autókra kivetett Európai Uniós vámot. Emlékeztetett, hogy egyesek szerint Kína jobb villanymotorokat tud gyártani náluk. Szerinte a dél-koreai és japán gyártók is erős konkurenciát jelentettek korábban, de a német autóipar akkor is rendesen helytállt. 

A kuppenheimi üzemet Németország új iparpolitikai programjának részeként jellemezte. A kancellár elmondta, hogy exportországként nyitott kereskedelemből élnek az egész világgal.

Ezért pedig nem a legjobb tarifákra van szükségünk, hanem a legjobb autókra és a legmodernebb technológiákra

– zárta szavait Scholz.

Opening ceremony Mercedes-Benz battery recycling factory
Olaf Scholz a Mercedes-Benz akkumulátor-újrahasznosító gyárának megnyitóján / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az eseményen Ola Källenius, a Mercedes-Benz vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az új gyárral a Mercedes megmutatja innovatív erejét, és segít függetlenebbé válni a fontos nyersanyagok terén.

A gyárban szétbontják a használt akkumulátorokat

A német kormány csaknem 17 millió euróval finanszírozta a kutatási projektet, és körülbelül száz új munkahelyet teremt. Kuppenheimben a régi elektromos autók akkumulátoraiból speciális, többlépcsős kémiai eljárással nyernek ki olyan nyersanyagokat, mint

  • a nikkel,
  • a lítium,
  • és a kobalt.

Ez évente több mint 50 000 új akkumulátormodul  létrehozását tenné lehetővé, ráadásul napelemes rendszerrel és kívülről érkező zöldenergia segítségével a gyár szén-dioxid-semlegesen termel majd.

A gyárlátogatás során kísérőnk, aki a kémia részlegen dolgozik, elmondta, hogy a régi akkumulátorok újrahasznosítása rendkívül bonyolult, ezért nagyon drága, jelenleg még nem is éri meg annyira anyagilag. Hangsúlyozta, hogy ezt a folyamatot nem könnyű automatizálni, hiszen sokféle méretű akkumulátor van a piacon, ők pedig nem csak a Mercedes-Benz gyártmányait hasznosítják újra.

Arról is beszélt, hogy aki újra akart hasznosítani akkumulátort, azokat eddig kézzel szerelték szét, majd a belső részét felaprították és rengeteg energiát felemésztve extrém hővel főzték meg, a különféle fémek a változó olvadáspontok miatt szennyeződtek. Az újrahasznosított tartalom itt maximum 70 százalék volt. Az új üzem viszont a pirometallurgiától – tűzi kohászat – eltérően a hidrometallurgiai eljárás – a fémek nedves uton való előállítása – kevésbé hulladékigényes. Ráadásul

az alacsony, akár 80 fokos hőmérsékleten működő eljárás jóval kevesebb energiát használ fel.

gyár
mercedes
benz
A gyárban a különböző folyamatokat külön színkóddal látták el / Fotó: H. Zováthi Domokos / Világgazdaság

A Mercedes-Benz munkatársa elmondta, hogy az újrahasznosító gyár az akkumulátormodulok aprításától a szárításon át az akkumulátor aktívan újrahasznosítható anyagok feldolgozásáig minden lépést lefed. 

A mechanikai eljárás során a műanyagokat,

  • a rezet,
  • az alumíniumot
  • és a vasat

is összetett, többlépcsős folyamatban válogatják. A korábban említett hetven helyett itt az újrahasznosított tartalom akár 96 százalék is lehet. Azt szeretnék elérni, hogy az új gyárban ez legyen a minimum a jövőben.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.