BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
határvita kína india

Több mint fél évszázada tartó határvita érhet véget két ázsiai óriás között

A megállapodás megnyitja az utat az Újdelhi és Peking közötti feszültség enyhüléséhez. A határvita lezárásától pedig a BRICS csoport együttműködésének a megerősödését is várják.

Kína és India megállapodásra jutott a vitatott határuk menti járőrözésről, amely a remények szerint véget vetne az országok hadseregei közti összecsapásoknak, és megnyitná az utat a két atomhatalom szorosabb diplomáciai és gazdasági együttműködéséhez.

határvita kína india
Több mint fél évszázada fennálló határvita zárulhat le India és Kína között / Fotó: AFP

Vikram Misri, India külügyminisztere a BRICS-országok vezetőinek az oroszországi Kazanyban kedden kezdődő csúcstalálkozója előtt jelentette be a megállapodást, amelyen az indiai és a kínai vezető – Narendra Modi miniszterelnök és Hszi Csin-ping elnök – is részt vesz.

India és Kína vitatott határán gyakoriak az – általában husángokkal és kövekkel vívott – összecsapások, 2020-ban például egy ilyenben 24 katona vesztette életét.

Nagy örömömre szolgál, hogy bejelenthetem ezt a megállapodást, amely szorosabb katonai és diplomáciai együttműködést alapozhat meg országaink között 

– idézte a Financial Times Misrit, aki szerint az egyezmény pontosan kijelöli az ellenőrizhető határvonalat, amelynek köszönhetően csökkenni fog az összetűzések száma.

A kínai kormány egyelőre még nem kommentálta az indiai nyilatkozatot, ám Lin Jian külügyminisztériumi szóvivő hétfőn elmondta, hogy hamarosan „új korszakba nő a BRICS-együttműködés” és a „globális dél a múltban hagyja a nézeteltéréseit”.

Fél évszázada tartó határvita

A két ország 1962-ben egy brutális háborút vívott egymással a területért, s bár ez papíron kínai győzelemmel zárult le, a közel 3500 kilométer hosszú határvonal – amely a Himaláján halad keresztül – máig Ázsia egyik legfeszültebb harcszíntere, ahol gyakoriak a határőrök közti összecsapások.

A Modi-kormány azonban az elmúlt években keményen fellépett a kérdésben, és a határ körüli deeszkalációt a Pekinggel való „normális” kapcsolatok helyreállításának feltételéül szabta.

A 2020-ban történt erőszakos cselekmények nyomán India több tucat kínai alkalmazást tiltott be, és a Kínából érkező befektetésekkel szemben brutális korlátozásokat kezdett el bevezetni, ami a kereskedelemnek is ártott.

Rendkívüli: új globális pénzügyi rendszert hirdetett meg Putyin

A BRICS plenáris ülésén bejelentették és már ki is lehetett próbálni a BRICS Payt. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a BRICS Új Fejlesztési Bankja alternatívát jelent a nyugati pénzügyi mechanizmusokkal szemben. Az ülésen az is elhangzott, hogy a BRICS-országok összesített GDP-je már jóval meghaladja a G7-ekét.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.