BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brit alkoholadó: már vizezik a népszerű söröket, hogy spóroljanak

A Grolsch Premium Pilsner bejelentette, hogy gyengíteni fogja sörét a brit piacon, hogy ezzel spóroljon az alkoholadón. Az Grolsch-t sört eddigi 4 százalékos alkoholtartalomról 3,4 százalékra gyengítik.

Most érződik csak igazán az új brit alkoholadó hatása: egy jelentős brit sörfőzde bejelentette, hogy csökkenti lagerének alkoholtartalmát, ezzel pénzt takarít meg az alkoholadókon. A Grolsch Premium Pilsner a legújabb sör, amelyet „felvizeznek”, és erőssége az Egyesült Királyságban 4 százalékos alkoholtartalomról 3,4 százalékra esik vissza.

Brit alkoholadó: már vizezik a népszerű söröket, hogy spóroljanak
Brit alkoholadó: már vizezik a népszerű söröket, hogy spóroljanak / Fotó: Aleksandr Korchagin

Ez az Asahi japán sörgyártó társaság brit alvállalata számára minden 440 ml-es dobozon körülbelül 23 penny megtakarítást jelent a jövedéki adón, mivel a holland sör eladásai nem feleltek meg a várakozásoknak. 

Egy évtizeddel ezelőtt a Grolsch-t még 5 százalékos alkoholtartalommal árulták az Egyesült Királyságban, 

ugyanúgy, mint más európai országokban, de amikor 2020-ban újra piacra dobták, már csak 4 százalékos erősséggel forgalmazták.

Az Asahi egyik szóvivője elmondta: „hosszú elemzés után úgy döntöttünk, hogy a Grolsch-t új, 3,4 százalékos alkoholtartalommal reformáljuk, amely az év elején került piacra. Biztosak vagyunk benne, hogy ez továbbra is kiváló prémium sört nyújt, amely széles fogyasztói kört fog megszólítani” – idézte a céget a Metro.

Az előző konzervatív kormány által tavaly augusztusban bevezetett alkoholadók miatt az Asahi és más sörfőzdék csökkentették alkoholtartalmukat, még mielőtt az új szabályok életbe léptek volna. A Sheffieldi Egyetem alkoholkutató csoportja szerint 

az alkoholtartalom 0,35 százalékos csökkentése akár 250 millió font adómegtakarítást is eredményezhet a sörfőzdék számára.

Az a gyakorlat, hogy az alkohol tartalmát csökkentik, de az árakat nem változtatják, „italflációnak” nevezik, és hasonló trend figyelhető meg a legkülönbözőbb élelmiszertermékek esetében az elmúlt hónapokban. Úgy gondolják, hogy

  • a Spitfire,
  • az Old Speckled Hen,
  • a Foster's,
  • és a Bishops Finger

szintén csökkentették alkoholtartalmukat. 

Az új adó elhozza a gyenge alkoholok korát

Bár sokakat elszomorít a Grolsch döntése, viszont az Egyesült Királyságban már így is hódítanak a gyenge sörök. Az alacsony alkoholtartalmú sörök értékesítése az Egyesült Királyságban 2023-ban a világon a legnagyobb mértékben növekedett, elsősorban az alkoholadó-rendszer Brexit utáni átalakítása miatt.

A sörfőzdék kihasználták az alacsonyabb adókulcsokat, és új vagy felújított termékeket dobtak piacra, amelyek kevesebb mint 3,5 százalékos alkoholtartalmúak. Az IWSR adatszolgáltató szerint az ilyen sörök értékesítése megduplázódott 2022 és 2023 között, 650 ezer hektoliterről közel 1,3 millió hektoliterre nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.