BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Október 23-i merénylet: megszólalt a kormány – védett személyekre akartak rátámadni fiatalok

Most már biztos, hogy fegyveres akciót készítettek elő Magyarországon. A kormányzat információkat osztott meg a tervezett támadásról.

Hétfő kora este megerősítette a Telexnek a kormányzat, hogy valóban támadás készült Magyarországon védett személyek, vélhetően politikusok ellen.

police car lights at night in city street with selective focus and bokeh
rendőrség, baleset
Október 23-i merénylet: megszólalt a kormány – védett személyekre akartak rátámadni fiatalok / Fotó: NorthFoto

A Világgazdaság is beszámolt róla hétfőn délután, hogy durva támadást hiúsítottak meg a magyar rendvédelmi szervek, miután amerikai titkosszolgálati források figyelmeztetést küldtek: október 23-ára fegyveres akciót szerveznek Magyarországon.

A Telex diplomáciai informátorra hivatkozva írta meg, hogy a magyar hatóságoknak az amerikai hírszerzés nagyjából két hete jelzett. Arra utaltak, hogy bizonyos személyek fegyveres akcióra készülhetnek az 1956-os szabadságharc évfordulóján.

A hét végén a Terrorelhárítási Központ (TEK) fél tucat fiatalt őrizetbe vett egy budapesti, XVI. kerületi sörözőben, ami a Legenda névre hallgat. A fiataloknál állítólag éles fegyvert nem, csak airsoft fegyvereket és hatástalanított fegyvert vagy fegyvereket találtak.

Október 23-i merénylet: megszólalt a kormány

A Legenda tulajdonosa megerősítette a TEK-es rajtaütés tényét. Az ő elmondása szerint a fiatalok éppen a sörözőbe tartottak, amikor közvetlenül a hely előtt elfogták őket. A sörözőből látták az akciót, de azt nem tudják, mi volt az indoka, erről nem is kaptak tájékoztatást. A Telex ugyanakkor megjegyezte, hivatalosan nem erősítették meg neki a történteket.

Most viszont megszólalt a kormány 

és a Kormányzati Tájékoztatási Központ útján felvilágosítást adott a történtekről. Azt írta, hogy "hétvégén a magyar szolgálatok a velük együttműködő amerikai partnerszolgálattól információt kaptak arról, hogy egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról".

Ezzel megerősítették, hogy valóban merénylet készült, vélhetően magasrangú politikusok ellen. De hogy pontosan kik lehettek érintettek és pontosan mikor került volna sor a támadásra, azt nem tárták fel. Azt viszont igen, hogy az operatív eszközökkel szerzett információk szerint fegyverek beszerzését és használatát tervezik, illetve tervezték az akciót szervező fiatalok.

Tekintettel az elmúlt hónapok nemzetközi eseményeire is, amikor több vezető politikust (Robert Fico szlovák miniszterelnök, Donald Trump volt amerikai elnök, egyben republikánus elnökjelölt – a szerk.) értek fegyveres támadások, a magyar szolgálatok és a TEK is kiemelt figyelmet fordítanak az ilyen jellegű információk ellenőrzésére és a szükséges intézkedések megtételére – zárult a kormányzati nyilatkozat.

Az ügy előzményeiről az alábbi cikkben írtunk részletesen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.