BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrupció miatt több évtizedre lecsukják Peru volt elnökét

A politikus egy brazil építőipari cégtől fogadott el kenőpénzt, több tízmillió dolláros értékben. A Odebrecht korrupciós ügye egy tucat országot és több más volt elnököt is érint. Volt olyan egykori államfő is, aki inkább a halálba menekült a felelősségre vonás elől.

Korrupció miatt húsz év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte egy limai bíróság Alejandro Toledo volt elnököt, az Odebrecht építőipari óriáscég botrányához kapcsolódóan. 

Handout picture distributed by the Peruvian National Police showing Peru’s former president Alejandro Toledo being escorted on arrival after being extradited from the United States, at the Jorge Chavez international airport in Callao, Lima, on April 23, 2023. Toledo arrived in Lima extradited by the United States to stand trial for corruption and money laundering in the context of the mega-scandal of bribes paid by the Brazilian construction company Odebrecht. (Photo by Handout / Peruvian National Police / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PERUVIAN NATIONAL POLICE " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS, korrupció
A korrupció miatt elítélt volt elnök / Fotó: Peruvian National Police / AFP

„A bíróság jóváhagyja az ügyészség kérelmét, amely szerint Alejandro Toledo Manrique 20 év és 6 hónap börtönbüntetést kap” – hangzott el a tárgyaláson, melyen maga a volt államfő is részt vett, sőt látszólag az ítéletet is derűsen fogadta. A politikust több tízmillió dollár kenőpénz elfogadásában találták bűnösnek, noha végig ártatlannak vallotta magát, és ügyvédje szerint fellebbezni fog az ítélet ellen.

Az Odebrecht évtizedekig kente meg a politikusokat világszerte

A brazil óriáscég szerte a régióban korrupció segítségével nyert el közbeszerzéseket. 

Toledót 2019-ben az Egyesült Államokban tartóztatták le, ahol Kaliforniában házi őrizetbe helyezték, majd 2023-ban kiadták Perunak.

Az Odebrecht-botrányban Toledo mellett három másik volt elnök is érintett, de egyelőre csak ellene született ítélet. Egy másik volt államfő, Alan Garcia inkább öngyilkossággal menekült el a felelősségre vonás elől, amikor a hatóságok le akarták tartóztatni.

Az Odebrecht az amerikai igazságügyi minisztérium szerint több mint egy évtized alatt 788 millió dollár kenőpénzt fizetett ki egy tucat latin-amerikai és két afrikai országban.

Az első vizsgálat 2014-es indulásakor az Odebrecht világszerte 180 ezer embert foglalkoztatott. Brazília után Peru a második ország, amelyet leginkább érintett ez az ügy, amely több politikai válságot is okozott.

Az építőipari céget számos országban kötelezték kártérítés fizetésére, egyebek mellett 2,6 milliárd dollár büntetést kellett kifizetnie Brazília, az Egyesült Államok és Svájc kormányának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.