BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: tartósan gyors maradhat a béremelkedés üteme

A keresetek gyors növekedése augusztusban is folytatódott, ráadásul az alacsonyabb jövedelműek bére erőteljesebben nőtt az átlagnál. A béremelkedés üteme jövőre is két számjegyű lehet az elemzők szerint.

Bár némileg lassult, augusztusban is folytatódott a keresetek tetemes mértékű emelkedése az elmúlt évhez képest, így a reálbérek növekedése augusztusban is 9 százalék fölött maradt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior makrogazdasági elemzője szerint, bár a lassulás főként a költségvetési és a nonprofit szférához volt köthető, megjegyezte, hogy a területen még ezzel együtt is gyorsabb volt az átlagnál a béremelkedési ütem, hiszen éves alapon 14,4, illetve 15,8 százalékos növekedésről beszélhetünk.

Warehouse,,Hand,And,Worker,Pull,Pallet,Truck,For,Supply,Chain, béremelkedés
A béremelkedés a versenyszférában kicsit lassabb volt, mint az államiban / Fotó: Shutterstock

Az állami szférában ugyan lassult a béremelkedés üteme, de továbbra is gyorsabb volt, mint a versenyszférában

A Makronóm szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy az állami szférában továbbra is érezhető az év eleji pedagógusbér-emelés, aminek köszönhetően az oktatásban több mint 26 százalékkal voltak magasabbak a keresetek, mit egy évvel korábban. Érdemi lassulás főként a közigazgatásban és az egészségügyben volt tapasztalható, az utóbbi esetben Molnár Dániel szerint a tavaly júliusi, 18 százalékos egészségügyi szakdolgozói béremelés bázisba kerülése volt a döntő tényező.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza szerint 

a reálbérek jelentős növekedése jó alapot teremt a fogyasztás bővüléséhez, amely már az előző negyedévek GDP-adatain is látszott, és amely idén a gazdasági növekedés húzóereje. 

A szakértő szerint a bérek inflációt jóval meghaladó emelkedését több tényező is hajtja, köztük a több ágazatban még mindig jellemző munkaerőhiány, a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése, az állami szféra bérrendezései, illetve az elmúlt évek magas inflációja nyomán megjelenő béremelkedései igények.

Arra mind a két elemző felhívta a figyelmet, hogy a mediánbérek 15,6 százalékos, az átlagot meghaladó mértékű emelkedése azt jelenti, hogy az alacsonyabb keresetűek jövedelme nőtt nagyobb mértékben.

A versenyszférában az év végéig már nem várhatók nagy változások a keresetekben

A versenyszférában az állami szektornál lassabb, de az elmúlt hónapok adatainak megfelelő bérdinamika volt a jellemző, a 12,5 százalékos átlagos ütem mellett mindegyik ágazatban 10 százalék feletti béremelkedés volt tapasztalható – mutatott rá Molnár Dániel, aki szerint, mivel a béremelések rendszerint év elején szoktak lezajlani, éven belül csak ritkán van változás a bérdinamikában.

Regős Gábor szerint 

a szeptemberi adat is érdekes lehet, ugyanis az elmúlt években ilyenkor is volt egy kisebb béremelési hullám, ami hatással lehet a szeptemberi átlagra is.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésének előrehozása a tavalyi évben mind a két elemző szerint a decemberi átlag csökkenését hozhatja magával a bázis emelkedése miatt.

Jövőre is gyors maradhat a béremelések üteme

A jövő évet illetően azonban mind a két elemző optimista, Molnár Dániel 10,5 százalékos, míg Regős Gábor ennél is magasabb, 12 százalékos béremelkedésre számít, az utóbbi ráadásul 3-4 százalékos infláció mellett. Ehhez azonban mind a kettejük szerint szükség van a minimálbér és a garantált bérminimum további két számjegyű emelkedésére. A Makronóm elemzője szerint a gyors bérdinamika hosszabb távon is fennmaradhat, ehhez azonban 

a hazai gazdaság gerincét adó kkv-szektor hatékonyságának növekedésére is szükség van, ezt az elmúlt napokban bejelentett kormányzati intézkedések is segíthetik. 

Regős Gábor a béremelkedési ütem fennmaradásához szükséges feltételként jelölte meg továbbá a munkaerőpiac feszességének fenntartását, sőt a feszesség fokozását, valamint a további béremeléseket az állami szférában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.