BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Businessman,Analyzes,Financial,Data,,Including,Forex,Trading,Graphs,,Business,Finance,

Befektetés: öntik rá a pénzt, elképesztő szintlépés az európai sztármegtakarításnál

Szeptemberben átlépte az 1900 milliárd eurót a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vagyona Európában. Az ETF-ek a rekordszintű tőkebeáramlás és a hozamok miatt is kiemelkedően jól teljesítő befektetésnek bizonyulnak idén.

A nyár végi remeklést követően még inkább rákapcsolt az ősz elején a világszerte töretlen népszerűségnek örvendő befektetési forma, a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) vagyonbővülése Európában.

ETF, tőzsdén kereskedett alapok, befektetés, hozam, Closeup,-,Woman,Is,Checking,Bitcoin,Price,Chart,On,Digital
A hozamok mellett a nagymértékű tőkebeáramlás is segíti a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) befektetéseinek gyarapodását / Fotó: Shutterstock

A költséghatékony és magas diverzifikációt lehetővé tevő tulajdonsága miatt a kisbefektetők körében is keresett eszközosztály európai vagyona 2 százalékkal bővült, és 1917 milliárd eurós mindenkori csúcsra futott szeptemberben az LSEG Lipper adatai szerint.

A mintegy 38 milliárd eurós gyarapodáshoz a kedvező piaci széljárás – az árfolyam-emelkedés – 15,4 milliárd euróval járult hozzá, nagyobb részben viszont a tetmes friss megtakarításoknak volt köszönhető. A befektetők ugyanis magasan az elmúlt 12 hónapban jellemző, havi 18,1 milliárdos átlag feletti összegben, 22,3 milliárd euró értékben vásároltak be a különböző fajta ETF-ekből.

Részvény és kötvény is kell a tőzsdén kereskedett alapokba fektetőknek

A legkeresettebbek ezúttal is a részvényes termékek voltak, 156 milliárd eurós nettó értékesítéssel. 

  • Kötvény-ETF-ekből további 5,5 milliárd eurónyit táraztak be Európa-szerte, 
  • pénzpiaci eszközökből pedig 1,1 milliárd eurónyira mutatkozott kereslet. 
  • Az árupiaci termékekbe 100 millió euró friss tőke érkezett, 
  • míg a vegyes ETF-ek csekély, 30 millió eurós megtakarítást tudtak becsatornázni. 
  • Az alternatív ETF-ek egyedüliként szenvedtek el 70 millió eurós pénzkiáramlást.

A részvény-, a kötvény- és a pénzpiaci ETF-ek vagyona is minden korábbinál magasabbra szaladt a vásárlások és a hozamemelkedések eredőjeként.

A legjobb hónapot mégis az előbbieknél lényegesen kisebb eszközértékű árupiaci termékek zárták, melyek vagyona bő 4 százalékkal ugrott meg szeptemberben. A vegyes alapok is átlag feletti, közel 3 százalékos növekedést tudhatnak maguk mögött, míg a három legnagyobb kategóriában 2-2,5 százalékos emelkedés is elegendő volt az új csúcsvagyonhoz.

Az európai ETF-ek csúcséve lehet 2024

A befektetési szolgáltatók között ezúttal is a globális piacvezető BlackRock diadalmaskodott, melynek iShares márkanév alatt forgó ETF-jei szívták fel az összes beérkező tőke több mint harmadát, 8,5 milliárd eurót. A német Xtrackers 4,4 milliárd eurós értékesítéssel a második helyen futott be, a képzeletbeli dobogó harmadik fokát pedig a francia Amundi szerezte meg 2,8 milliárd eurós friss befektetéssel.

Az idei első kilenc hónapban 167,2 milliárd eurónyi friss befektetés érkezett az eszközosztályba, ezzel már most rekordot döntött az éves tőkebeáramlás az európai ETF-ekbe. Ha a hátrelévő pár hónapban is hasonló ütemben érkezik a friss pénz a terméktípusba, 2024-ben 200-220 milliárd eurós értékesítéssel zárulhat a csúcsév az LSEG becslése alapján.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.