BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oda a barátság: Zelenszkij berágott az ENSZ-főtitkárra

Volodimir Zelenszkij kormánya felszólalt António Guterres ENSZ-főtitkár potenciális kazanyi látogatása ellen. Az ukrán vezetés szerint António Guterres elfogadta a BRICS-csúcstalálkozóra szóló orosz invitációt, és sérelmezik, hogy ezzel ellentétben az ENSZ-főtitkár Svájcban nem jelent meg a globális békekonferencián.

Ukrajna élesen bírálta az ENSZ-főtitkárt, António Guterrest, amiért szerinte elfogadta a „háborús bűnösnek” hívott Vlagyimir Putyin meghívását a héten Oroszország által rendezett BRICS-csúcstalálkozóra. „Az ENSZ főtitkára elutasította Ukrajna meghívását az első globális békekonferenciára. Viszont elfogadta Putyin háborús bűnös meghívását Kazanyba. Ez helytelen döntés, amely nem szolgálja a béke ügyét, és csak rontja az ENSZ hírnevét” – közölte az ukrán külügyminisztérium. 

Oda a barátság: Zelenszkij berágott az ENSZ-főtitkárra
Oda a barátság: Zelenszkij berágott az ENSZ-főtitkárra / Fotó: AFP

Az ENSZ egyelőre nem erősítette meg, de nem is cáfolta Guterres részvételét az oroszországi csúcstalálkozón, és jelezte, hogy a főtitkár programját később fogják nyilvánosságra hozni. A kazanyi BRICS-csúcstalálkozó ma kezdődik – írja a The Independent. Közben Ukrajna katonai hírszerzése bejelentette, hogy 

egy magas rangú orosz légierő-parancsnokot halálra vertek egy kalapáccsal Oroszországban. 

Ukrajna szerint az a Dmitrij Golenkov ezredes az áldozat, aki felelős volt az egyik leghalálosabb ukrajnai légicsapásért, amely egy bevásárlóközpontot ért rakétával.

Erdogan részt vesz a BRICS-csúcson

A török elnök részt vesz a feltörekvő piaci országokat tömörítő BRICS csoport csúcstalálkozóján Kazanyban, melyet október 22. és 24. között rendeznek. Erdogan ezúttal másodszor vesz részt BRICS-csúcson, korábban Ankara hivatalosan is kérelmezte a szervezethez való csatlakozást. Erdogan egy szeptember közepi nyilatkozatában azzal indokolta a döntést, hogy 

Törökország alkalmazkodik az új „hatalmi központokhoz”.

Hozzátette, hogy a BRICS (amelynek tagjai között van Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika), valamint a Kína által dominált Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) számára nem a nyugati intézmények alternatívájaként, hanem „a már  meglévő partnerségek kiegészítéseként” jelenik meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.