BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

London a zárolt orosz eszközök hozamából ad hitelt Ukrajnának

A brit pénzügyminisztérium hangsúlyozza: a kölcsön nem a zárolt orosz szuverén vagyoneszközök elkobzását jelenti, a hitelt London ezeknek a pénzügyi eszközöknek a hozamából finanszírozza.

A zárolt orosz pénzügyi eszközök hozamából nyújt hitelt Ukrajnának a brit kormány. A londoni pénzügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint az ebből a forrásból származó 2,26 milliárd font (1090 milliárd forint) kölcsönt Ukrajna a katonai célokra fordított költségvetési kiadások finanszírozására – mindenekelőtt légvédelmi és tüzérségi eszközök beszerzésére – használhatja.

Military mobility of Ukrainian soldiers in Kharkiv
Közel három éve tart az orosz–ukrán háború / Fotó: Anadolu via AFP

A tárca hangsúlyozza, hogy a hitelt a brit kormány az Ukrajnának eddig jóváhagyott, idei 3 milliárd fontos katonai támogatáson felül nyújtja. Nagy-Britannia a háború kezdete óta 12,8 milliárd font (6170 milliárd forint) katonai, gazdasági és humanitárius támogatásra vállalt kötelezettséget Ukrajnának. A szigetország ígéretet tett arra, hogy

évente hárommilliárd font értékben támogatja az ukrán fegyveres erőket, amíg erre Ukrajnának szüksége van.

Rachel Reeves brit pénzügyminiszter a 2,26 milliárd fontos hitelcsomag keddi bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: a kölcsön folyósítása brit nemzeti érdek, mivel Nagy-Britannia védelmének frontvonala az ukrajnai lövészárkokban húzódik. A tárca ismertetése szerint a hitelcsomagot a szankciók alapján Nyugaton zárolt orosz szuverén vagyoneszközök hozamából finanszírozzák.

A nemzetközi jog egyértelműen kötelezi Oroszországot az általa Ukrajnának okozott károk megtérítésére – áll a brit pénzügyminisztérium keddi tájékoztatásában. A tárca szerint az orosz vagyoneszközök zárolása nélkül Oroszországnak több mint 400 milliárd dolláros forrás állna rendelkezésére hadigépezete működtetésére, és ebből az összegből további négy évig finanszírozhatná az ukrajnai hadműveleteket.

A brit pénzügyminisztérium adatai szerint az ukrajnai háborúra fordított kiadások az éves orosz költségvetés forrásainak 40 százalékát emésztik fel. Rachel Reeves a 2,26 milliárd fontos hitelcsomagot bejelentő nyilatkozatában hangsúlyozta: a kölcsön nem a zárolt orosz szuverén vagyoneszközök elkobzását jelenti, a hitelt London ezeknek a pénzügyi eszközöknek a hozamából finanszírozza.

A brit pénzügyminiszter szerint ilyen módon a tranzakciót a megfelelő jogi kereteken belül lehet lebonyolítani.

Blöffölt vagy komolyan beszélt Zelenszkij az ukrán atombombával kapcsolatban?

Zelenszkij ukrán elnök gyakorlatilag megzsarolta szövetségeseit: vagy felgyorsítják Ukrajna NATO-csatlakozását, vagy atombombát csinálnak, ami csaknem biztosan a harmadik világháborúhoz vezetne. Vajon az ukrán elnök szavai mögött van tartalom is, vagy csak egy jó adag blöff az egész? 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.