BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért kell az orosz eszközök hozamából Ukrajnát támogatni az EU biztosa szerint

Az unió igazságügyi biztosa érvelt az EU-ban befagyasztott orosz vagyonon alapuló támogatás mellett. Didier Reynders szerint Oroszországnak fizetnie kell az Ukrajnában okozott károkért.

Oroszországnak, mint agresszornak kell megfizetnie az általa okozott károk költségét Ukrajna számára, és ezt a célt szolgálja az európai bankokban befagyasztott orosz vagyonból származó uniós hiteltámogatás is – mondta Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden.

Daily Life in Ukraine, hitel
A háború okozta károkat fizetnék ki a befagyasztott orosz vagyon kamatain alapuló hitelből/Fotó: Maciek Musialek / ANADOLU / AFP

Az Ukrajnának szánt hiteltámogatásról szóló EP-vitán a biztos felidézte, hogy az Európai Bizottság szeptember közepén javasolta azt a pénzügyi támogatási csomagot, amely egy legfeljebb 35 milliárd eurós rendkívüli makroszintű kölcsönt, valamint egy olyan hitel-együttműködési mechanizmust foglal magában, amely 45 milliárd euróig nyújtott hitelek visszafizetésében segíti Ukrajnát.

Reynders szerint a hiteltámogatás célja, hogy azonnali segítséget nyújtson Ukrajna sürgető finanszírozási szükségleteinek könnyítésére, valamint katonai igényeinek kielégítésére, hozzátéve, hogy most az EP jóváhagyása kell a csomag továbblépéshez.

A tagállamok már jóváhagyták a hitelt, most az EP hozzájárulására várnak

Ugyanis ahhoz, hogy a makroszintű pénzügyi támogatás mielőbb eljusson Ukrajnába, a tagállamok múlt heti megállapodását követően az EP hozzájárulása is szükséges, mely 

lehetővé tenné, hogy a hitelek visszafizetését az uniós bankokban tárolt, majd szankciók keretében befagyasztott orosz pénzeszközök kamataiból származó bevételek biztosítsák.  

A hitelmechanizmus ezeket a forrásokat és a tagállamoktól és más országoktól önkéntes hozzájárulásként vagy egyéb módon kapott összegeket pénzügyi támogatás formájában folyósítja Ukrajnának, hogy segítse az országot a kölcsönök visszafizetésében.

Az Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt bevezetett uniós szankciók részeként 2022 februárja óta az orosz központi banknak a tagállamok pénzintézeteben tárolt vagyoni eszközeit, mintegy 210 milliárd euró értékben befagyasztották. Mindez évente kamatszinttől függően mintegy 2,5-3 milliárd euró hozamot generál, ami azonban nem minősül már állami eszköznek, így at a befagyasztás esetleges lejártát követően sem kell az orosz jegybanknak visszafizetni. A javaslatról kedden szavazni is fog az Európai Parlament.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.