BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Október 23-i merénylet: megkezdődtek a letartóztatások

Az ügyészség keményen lép fel, miután a magyar rendvédelmi szervek rajtaütöttek egy fegyveres szervezkedésen, amelyet vélhetően az 1956-os forradalom ünnepnapján hajtottak volna végre magas rangú politikusok ellen.

Letartóztatást indítványoz az ügyészség az alkotmányos rend elleni szervezkedés ügyében – közölte kedden közleményben a Fővárosi Főügyészség.

Október 23-i merénylet: megkezdődtek a letartóztatások / Fotó: Jászai Csaba

Ebben arról számoltak be, hogy egyelőre egy férfi letartóztatását indítványozzák. Őt külföldi társhatóság jelzése alapján a Terrorelhárítási Központ (TEK) hatékony közreműködésével vette őrizetbe a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

A férfi megalapozottan gyanúsítható alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével, amelyet a törvény öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget.

A Fővárosi Főügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozza. A főügyészség álláspontja szerint az elkövetés körülményeire figyelemmel

  • mind a bizonyítás jogellenes befolyásolásának,
  • mind a bűnismétlésnek a veszélye valós, 

így enyhébb kényszerintézkedés nem jöhet szóba. A letartóztatás elrendelésének tárgyában a nyomozási bíró várhatóan a mai napon dönt. Végül a Fővárosi Főügyészség jelezte, hogy az ügyben több gyanúsított van, így nem zárható ki, hogy további letartóztatásokra is sor kerül.

Október 23-i merénylet: ezt tudjuk eddig

A történtekről a Világgazdaság több cikkben is beszámolt a Telex közlése nyomán. Eszerint durva támadást hiúsítottak meg a magyar rendvédelmi szervek, miután amerikai titkosszolgálati források figyelmeztetést küldtek: október 23-ára fegyveres akciót szerveznek Magyarországon. A hét végén a TEK fél tucat fiatalt őrizetbe vett egy budapesti, XVI. kerületi sörözőben, ami a Legenda névre hallgat.

A kormányzat hétfő este reagált a történtekre. Megerősítették, hogy valóban támadás készült Magyarországon védett személyek, vélhetően politikusok ellen. „Hétvégén a magyar szolgálatok a velük együttműködő amerikai partnerszolgálattól információt kaptak arról, hogy egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról” – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

De hogy pontosan kik lehettek érintettek, és pontosan mikor került volna sor a támadásra, azt nem tárták fel. Azt viszont igen, hogy az operatív eszközökkel szerzett információk szerint fegyverek beszerzését és használatát tervezik, illetve tervezték az akciót szervező fiatalok.

Tekintettel az elmúlt hónapok nemzetközi eseményeire is, amikor több vezető politikust (Robert Fico szlovák miniszterelnök, Donald Trump volt amerikai elnök, egyben republikánus elnökjelölt – a szerk.) értek fegyveres támadások, a magyar szolgálatok és a TEK is kiemelt figyelmet fordítanak az ilyen jellegű információk ellenőrzésére és a szükséges intézkedések megtételére – zárult a kormányzati nyilatkozat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.