BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul a kereskedés a Robinhood papírjaival

A társaság először saját ügyfeleinek kínálja részvényeit.

HOOD ticker alatt, 38 dolláros kibocsátási árfolyamon indult el a nyilvános kereskedés a Robinhood kereskedési platform részvényeivel a tőzsdén. A kibocsátási kurzus 31,8 milliárd dollárra taksálja a céget, az első ár a 38-42 dolláros tartomány olcsóbbik végén van. A cég egyik kulcsszereplője a kiskereskedelem átalakulásának – ezért is figyelték árgus szemekkel a befektetők a részvénykibocsátást. A befektetési alkalmazás segítségével egyszerűen lehet részvényekkel, ETF-ekkel, de akár kriptodevizákkal is kereskedni,


Az IPO nem a hagyományos módon valósul meg. Szokatlan, de a társaság papírjainak harmadát saját felhasználóinak ajánlja vételre, ugyanakkor nem kínálja fel a részvényeket intézményi befektetőknek. Aki akar venni, az a nyilvános piacon szerezheti be a Robinhood-papírokat. A saját ügyfeleknek nyújtott egyedülálló ajánlata megfigyelők szerint akár versenyelőnybe is hozhatja a Robinhood-ot, ugyanis a céget jól ismerők valószínűsíthetően szívesen vásárolnak tulajdonrészt is a társaságból. A Robinhood nagy növekedést tudhat maga mögött, március végén 17,7 millió felhasználóval rendelkezett, de mostanra 22,5 milliót is eléri az ügyfelei száma.

Fotó: AFP

Noha a Robinhood működése a tőzsdére lépés időszakára átlátható lett, a cég nem volt mindig fedhetetlen. Ezt az is bizonyítja, hogy az illetékes hatóság rekordösszegű, 70 millió dolláros bírságot szabott ki a cégre, mondván a társaság korlátozta platformján kereskedhető papírok körét. Ugyanakkor az is tény, hogy a Robinhood időben lépett, és felfüggesztette a GameStop részvényeivel való üzletelést. A tőzsdei bevezetésre való felkészülés során a vállalat sokat fejlesztett, „profibbá” vált, és elhagyta korábbi, mindennel szembe menő alapállását. A Robinhood egyik legfontosabb újítása az volt, hogy a legtöbb kereskedő céggel szemben platformján ingyen, jutalékok megfizetése nélkül lehetett kereskedni. A vállalatnak a kötések után fizetnek jutalékot más társaságok, a platformon való kereskedés a kisbefektetőknek ingyenes. Így tud a Robinhood összességében olcsóbb lenni a legtöbb kereskedési felületnél. Közben persze mindegyik fél értékes információkat szerez a felhasználók üzletelési szokásairól, ami hosszabb távon busásan hozhat a társaságok konyhájára.


 

Ami biztos, hogy a tőzsdére lépés után a működés részletei nyilvánossá válnak, így minden, a Robinhood-dal kapcsolatos eddig megválaszolatlan kérdést hamarosan tisztázni lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.