BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kereszttűzben Portugália

Az ibériai ország 60-80 milliárd eurót kaphat az EU-tól és az IMF-től – de egyelőre nem kéri

Döntő jelentőségű lesz a holnapi portugál kötvényaukció a lisszaboni kormány számára. Egy újabb jelentős hozamemelkedés ugyanis tovább erősítheti azokat a hangokat az eurózónán belül, amelyek szerint az ibériai országnak Görög- és Írországhoz hasonlóan mentőcsomagot kellene kérnie az EU-tól és az IMF-től. A Spiegel a múlt héten azt írta, Német- és Franciaország arra kívánja rábírni Lisszabont, hogy minél hamarabb vegye igénybe az uniós mentőcsomagot. A német lap értesülései szerint a két kormány szakértői úgy látják: Portugália sokáig nem lesz képes adósságát a tőkepiacokról finanszírozni.

José Sócrates portugál kormányfő vasárnap cáfolta, hogy országa lesz a következő eurózónatag, amely az EU–IMF-mentőcsomagot igénybe veszi. Eközben az egyik vezető portugál napilap, a Público már azt írta vasárnapi számában, hogy csak a csoda mentheti meg az országot az IMF-től. Mint emlékezetes, az athéni, illetve a dublini kormány hivatalos nyilatkozatai is heteken át hevesen elutasították az uniós támogatás szükségességét, mielőtt kérték volna az EU és az IMF segítségét. Hivatalosan Németország is cáfolta a Spiegel értesülését. Angela Merkel kancellár szóvivője közölte: a berlini kormány nem gyakorol nyomást Portugáliára.

Ezzel szemben a Reuters uniós forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az esetleges portugál mentőövről már július óta folynak tárgyalások Lisszabon és az EU–IMF páros között. A hírügynökség szerint Berlin és Párizs mellett a holland és a finn kabinet is úgy véli, mihamarabb kellene igényelni a mentőcsomagot Portugáliának. A Reuters informátora szerint a Portugáliának szánt mentőöv mértéke 60-80 milliárd euró lehet. (Mint ismert, a Görögországnak adott EU–IMF-mentőcsomag 110 milliárd eurót tett ki, míg az írek 85 milliárd euróhoz jutottak hozzá.) Egyes piaci elemzők szerint már nem az a kérdés, kap-e mentőövet Portugália, hanem hogy az mikor várható.

Szakértők attól tartanak, amennyiben Lisszabon nem kap minél hamarabb segítséget, a piaci hisztéria átterjedhet Spanyolországra is, amelynek megmentése érdekében már jóval mélyebben a zsebébe kellene nyúlnia az eurózónának, mint azt tette Görög- és Írország, vagy tenné Portugália esetében.

Feladatot kaphat a magyar EU-elnökség

„Magyarország az EU–IMF-hitelkeret helyett tartósan sikeresen finanszírozza magát a tőkepiacról, kérdés, hogy Portugália esetében meddig lesz meg a piaci érdeklődés az államkötvény-aukciókon” – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. „Amennyiben ez nem jelent megoldást az ország számára, a magyar uniós elnökség feladata lesz, hogy egyeztessen Portugáliával arról, hol van az a pont, amikor az ország és az eurózóna stabilitása már azt kívánja, hogy uniós segítséghez folyamodjon. Eközben pedig a tagállamokat a támogatás nyújtásának szükségességéről kell majd meggyőznie hazánknak – ez pedig már Görögország és Írország esetében sem volt egyszerű feladat” – emelte ki a szakember.

Az EU, illetve az eurózóna illetékes miniszterei legközelebbi ülésüket január közepén tartják, ahol megvitathatnák Portugália helyzetét.

Az eurócsoport miniszterei január 17-én találkoznak, míg a teljes EU tárcavezetői (Ecofin) rá egy napra.

Az utóbbin, a soros elnök Magyarország vezette ülés tervezett napirendjén nem szerepel Portugália ügye – tudtuk meg Polner Gergelytől, a brüsszeli magyar állandó képviselet EU-elnökségi szóvivőjétől.


Az EU, illetve az eurózóna illetékes miniszterei legközelebbi ülésüket január közepén tartják, ahol megvitathatnák Portugália helyzetét.

Az eurócsoport miniszterei január 17-én találkoznak, míg a teljes EU tárcavezetői (Ecofin) rá egy napra.

Az utóbbin, a soros elnök Magyarország vezette ülés tervezett napirendjén nem szerepel Portugália ügye – tudtuk meg Polner Gergelytől, a brüsszeli magyar állandó képviselet EU-elnökségi szóvivőjétől. Elkerülhetetlen A Reuters múlt heti felmérése szerint az elemzők túlnyomó többsége úgy véli, Portugália sem kerüli el végül, hogy mentőcsomagért forduljon az EU-hoz. A hírügynökség által megkérdezett 51 elemző közül 44 mondta azt, hogy Lisszabon is igénybe veszi a mentőövet. Novemberben az akkor megkérdezett 50 szakértő közül még csak 34-en nyilatkoztak így.

A holnapi kötvényaukción Portugália 1,25 milliárd eurónyi 3 és 9 éves állampapírt tervez értékesíteni. Múlt pénteken a 10 éves lejáratú portugál papírok hozama új csúcsot (7,193 százalék) ért el az eurózóna történetében. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.