BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szuper Mario Merkelt szeretné meggyőzni

Mario Monti olasz miniszterelnök szerdán teszi első hivatalos látogatását Angela Merkel német szövetségi kancellárnál Berlinben. A Nicolas Sarkozy francia elnöknél már korábban tett látogatása jó eredménnyel zárult, mert szóbeli támogatást kapott tőle Olaszország részére.

A David Cameron brit miniszterelnöknél teendő vizitjére a jövő héten kerülhet sor. A Merkel-Monti találkozón az adósságválságról és az euró jövőjéről lesz szó - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja. Szó lesz továbbá a decemberi EU-csúcson elhatározott fiskális paktumról, amely többek között törvényileg akarja megfékezni az adósság mértékét és szigorúbb szabályokat helyez kilátásba a "költségvetési bűnösökkel" szemben. Mielőtt az EU-határozatot törvénybe iktatnák, valamennyi ország javaslatokat és módosító indítványokat jelentett be, köztük Olaszország is.

A Handelsblatt utalt arra, hogy a Berlusconi alatt megszüntetett ingatlanadót módosított formában  ismét bevezetik, és ez összesen 10 milliárd euró bevételt biztosít majd. Emelik majd az adókat a luxus használati cikkekre, így a jachtokra, a magánrepülőgépekre, a sportkocsikra. Választási lehetőségként az olasz kormány fenntartja magának az áfa 2 százalékponttal való emelését 2012 szeptemberétől. Adóval sújtja a bankszámlákat, a részvényeket és más pénzügyi instrumentumokat is. Tervezik továbbá egész sor hatóság és hivatal megszűntetését. A nyugdíj kiszámításánál 2012-től kezdve a befizetett hozzájárulások és nem az utolsó fizetés számít majd alapnak.

Az olasz kormánynak egy uniós javaslattal van gondja: eszerint azok az országok, amelyek államadóssága meghaladja a GDP maastrichti kritériumok szerinti 60 százalékát, azt évente a felső határ feletti különbség  egyhuszadával csökkenteni kötelesek. Amennyiben a terv törvénnyé változik, Olaszországnak évente kereken 40 milliárd eurót kellene megtakarítania, csupán azért, hogy betarthassa a kritériumokat. Ez pedig megölné a növekedést. Giulio Tremonti pénzügyminiszter  Silvio Berlusconi kormányában a brüsszeli partnerekkkel már kitárgyalt két kivételt. Az egyik a magántakarékosság beszámítása, amely Olaszországban különösen magas, a másik pedig a szabályoknak csak 2014-től kezdődő életbe lépése.  Mint a Corriere della Sera írja, a Monti-kormány e két kivételt már belevette az EU részére szóló tervezetébe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.