A honi cukrászok többnyire ugyanazt a 15-féle süteményt, tortákat készítik, melyekre szükség van, a gond csak az, hogy az új termékek hiányoznak. Az európai cukrászszakmában a francia stílus az egyik meghatározó, s ha egy cég hosszú távon tervez, akkor a kínálatában ez megjelenik. Példaként elmondta, hogy a franciáknál minimum öt összetevőből áll egy torta. A különleges piskótalapok között van egy ropogós réteg, két- vagy háromfajta krémet töltenek bele, s az ízhatást tovább fokozza a glézing, mely a süteményt esztétikusan lezárja. Nálunk ma még a torták többnyire kerekek, míg Nyugaton az alagút-, a kockaformák hódítanak.
– Ennek a stílusnak egy részét mindenképpen érdemes átvenni, de úgy, hogy a magyar hagyományokat megőrizzük. Ami azonban alapkérdés: a szakembernek jó alapanyaggal szabad csak dolgoznia, és folyamatosan képeznie kell magát – hangsúlyozta Veszely Attila. Majd hozzátette: nyugaton elképzelhetetlen egy kávéház vagy cukrászda csokoládé vagy házi készítésű bonbon nélkül, amelyek a cukrászdáink többségében ismeretlen idehaza.
Kiss Zoltán, Venesz-díjas lajosmizsei mester cukrász is osztja Veszely Attila véleményét. A házi bonbonkészítés Franciaországban alapkövetelmény egy jó üzlet számára. A családi cukrászdájukban maguk is készítenek 6–10 félét szeptembertől májusig, amíg nincs kánikula. Tapasztalata szerint ma már tíz vendégből három vásárol bonbont, melyet azért is kell készíteni, hogy a vevők megérezzék az igazi csokoládé ízét. A gond az, hogy sokan a bolti termékekkel azonosítják az említett terméket, holott egy-egy míves darab igazi csemege a vevő számára. Magyarországon a múlt század első felében gyönyörű öntőformákban készült a bonbon, azonban később a politikai változások során – bár nem tűnt el – de mintha háttérbe szorult volna a szakma ezen szegmense.
– A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara cukrászoknak rendezett mesterképző kurzusán is azért oktatunk bonbonkészítést, mert a korábban oly népszerű hagyományt fel akarjuk éleszteni a magyar cukrászvilágban – mondta Kiss Zoltán mester cukrász.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.