Agrár

Országszerte pusztítanak a meztelencsigák, ezek a vármegyék vannak veszélyben

A meztelencsigák nem válogatnak, mind a legkülönfélébb zöldségeket, mind a virágokat előszeretettel pusztítják.

A szokásosnál több csapadékot hozó nyár augusztus első felére ismét előcsalta a meztelencsigákat. A kártevő elleni védekezést alapvetően nehezíti, hogy a korábban legelterjedtebben használt csigaölő hatóanyagot, a metaldehidet tartalmazó készítményeket immár két éve nem lehet szabad forgalmazásban megvásárolni. 

Close-up,Of,The,Spanish,Slug,Arion,Lusitanicus,In,The,Hand
Close-up of the Spanish slug Arion lusitanicus in the hand of a gardener. Large slimy brown snails crawl around the garden. The invasion damages the leaves and crops. Collection of invasive species.
meztelencsiga
Fotó: Shutterstock

Az Agroinform.hu cikke szerint különösen Zala és Vas vármegyékben, kiemelten is az Őrségben szaporodtak túl a meztelencsigák, amelyek nem csupán a házikertekben, hanem az árutermelő kertészetekben is komoly kárt okoznak. A portál által közölt cikk szerint

meztelencsigák gyakorlatilag az egész országban fellelhetők, különösen két fajukkal kapcsolatban jeleztek vissza pusztításokat: a spanyol meztelencsigát a válaszadók 80 százaléka, míg a nagy meztelencsigát 55 százaléknyian látták már a kertjükben kárt okozni.

Turóci Ágnes, az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos segédmunkatársa az idei nyárral kapcsolatban azt mondta, hogy a spanyol meztelencsiga jelenléte a legjelentősebb az összes itthon megtalálható faj közül. A spanyol meztelencsiga szaporodási rátája nagyon magas, ami azt jelenti, hogy rendkívül gyorsan és magas utódszámmal követik egymást a generációk. Egy kifejlett egyed élete során, ami körülbelül 1 év, 200–400 tojást is rakhat.

„A meztelencsigák nem válogatnak: mind a legkülönfélébb zöldségeket, mind a virágokat előszeretettel pusztítják, 

ezért a házikertek tulajdonosai igen változatos eszközökkel igyekeznek védekezni ellenük. Ez a csata azonban jelenleg vesztésre áll, mivel a hobbikertészek korábban hatékonynak bizonyuló eszközéhez, a metaldehid hatóanyaghoz immár csak az úgynevezett zöld könyvvel, vagyis növényvédelmi végzettséggel rendelkező személyek juthatnak hozzá” – hívta fel a figyelmet Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője.

 

nyár házikert spanyol meztelencsiga
Kapcsolódó cikkek